Ciabatta • przepis • składniki • przygotowanie
Sprężyste chlebki inspirowane tradycyjnym włoskim pieczywem. Idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania czy podane z pastami jako przekąski na imprezę.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIANIE CIASTA
350 ml letniej wody wlać do pojemnika miksującego, dodać cukier. Wkruszyć drożdże i podgrzewać wszystko (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 1/ 37°C. Dodać mąkę, oliwę, 2 łyżeczki soli i semolinę, po czym mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program zagniatanie/2 minuty.
WYRASTANIE CIASTA
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać semoliną i przy użyciu łopatki wyjąć ciasto z pojemnika miksującego na blachę. Lekko posypać ciasto semoliną, nakryć dużą miską i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
FORMOWANIE CHLEBKÓW
Ponownie oprószyć ciasto semoliną i ostrożnie podzielić na dwie równe części. Obie części uformować na blasze w podłużne bochenki. Nakryć je czystą ściereczką i zostawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
PIECZENIE CIABATTY
Piec ciabatty 25 minut na złocisty kolor. Podczas pieczenia dwukrotnie spryskać je wodą. Upieczone chlebki ostudzić na kuchennej kratce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1813,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
226,7 kcal
Tłuszcz
3 g
Węglowodany
44,1 g
Błonnik
0,8 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bifteki z fetą
Greckie klopsiki to śródziemnomorski pomysł na kotlety mielone. Feta i przyprawy to gwarancja niepowtarzalnego smaku.

Ekspresowe przekąski sylwestrowe
Organizujesz imprezę? Kinga prezentuje trzy proste przepisy na smaczne przekąski! Który stanie się Twoim ulubionym?

Mozzarella sticks - mozarella panierowana
Z zewnątrz: chrupiąca panierka, w środku: rozpływający się w ustach ser. Tak przygotowana mozzarella, podana z sosem z suszonych pomidorów, będzie idealną sylwestrową przekąską!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Serowe ciasteczka cytrynowe
Przepyszne ciasteczka cytrynowe, które kryją w sobie wyjątkową niespodziankę w postaci sera. To idealny pomysł na słodką przekąskę w wiosenny dzień i nie tylko!

Batony bez pieczenia idealne po treningu
Batony proteinowe to idealna przekąska po treningu. Przygotujesz je szybko i bez pieczenia! Wypróbuj przepis Kingi i zobacz, jakie to proste!

Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
Przygotuj obiad w wersji fit. Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów jest pełen aromatu i niezwykle pożywny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
Aksamitna, delikatna, z zaskakującym dodatkiem, który nadaje jej wykwintny charakter – zupa krem z kalafiora według przepisu Karola zachwyci każdego. Spróbuj!

Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.

Zupa dyniowa z chipsami z boczku
Zupa dyniowa, jakiej jeszcze nie było! Z dodatkiem pomidorów, dużej ilości świeżo mielonej kolendry i chrupiących chipsów z boczku. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!