Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Efektowne i przepyszne ciastka francuskie z domowym nadzieniem owocowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że proste przepisy też są wyjątkowe!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię wraz z przecierem brzoskwiniowym i cukrem. Składniki podgrzewamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy nadzienie będzie odpowiednio gęste, zdejmujemy je z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.
SKŁADAMY CIASTKA
Płat ciasta francuskiego tniemy na równe kwadraty. Na połowę każdego nakładamy nadzienie, składamy kwadrat na pół i sklejamy, dociskając brzegi widelcem. Każde ciastko kilkukrotnie nacinamy wszerz.
PIECZEMY CIASTKA
W misce roztrzepujemy jajko i mieszamy je z mlekiem. Gotowe ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je przez ok. 15-20 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1747,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
436,9 kcal
Tłuszcz
23,7 g
Węglowodany
45,9 g
Błonnik
1 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka paryżanka
Delikatny rogalik, twaróg, odrobina konfitury i listki mięty – pyszny pomysł na francuskie śniadanie w pięć minut!

Karpatka fit
Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.

Creme brulee pina colada
Poczuj się jak na wakacjach z pysznym i delikatnym crème brûlée piña colada! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sushi salad
Wypróbuj przepis Kingi na sushi salad! Dodaj ulubione składniki i rozsmakuj się w zupełnie nowej formie sushi – bez zwijania.

Bibimbap z wołowiną
Sięgnij po koreańską klasykę – bibimbap. Danie na bazie ryżu, wołowiny, smażonych warzyw, podawane z pikantnym sosem gochujang chilli.

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Świąteczny talerz obfitości
Talerz aromatycznych przekąsek o wyjątkowym smaku, który urozmaici niejedne święta i sprawi, że stół ze śniadaniem wielkanocnym będzie się przepięknie prezentował. Spróbuj go skomponować i zaskocz najbliższych!

Kanapka wyścigowa wyścigówka
Chrupiąca świeża bagietka kryjąca w swym wnętrzu kolorowe wiosenne dodatki. Idealna dla tych, którzy są ciągle w pędzie!

Jaglanka z truskawkami i chałwą
Smaczne śniadanie to gwarancja udanego dnia! Przygotuj jaglankę z truskawkami i chałwą według niezawodnego przepisu Kingi Paruzel!