Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczne ptysie w zupełnie nowej, świątecznej odsłonie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni. Idealnie sprawdzą się jako nietuzinkowy deser na święta.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Wodę, mleko i masło umieszczamy w garnku, zagotowujemy i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Bez zdejmowania garnka z ognia przez sitko o drobnych oczkach przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ciasto energicznie i dokładnie mieszamy przy pomocy łopatki, nadal w garnku na ogniu, do momentu, aż stanie się jednolitą masą bez grudek. Następnie odkładamy je na bok na ok. 30 minut, aby przestygło.
UCIERAMY CIASTO
Za pomocą miksera ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka. Kolejne jajka dodajemy pojedynczo dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem. Miksujemy na średnich obrotach. Uważnie obserwujemy konsystencję ciasta - powinno przypominać ugotowany budyń. Jeśli po dodaniu 4 jajek konsystencja będzie odpowiednia, nie dodajemy piątego.
SZPRYCUJEMY PTYSIE
Blachę natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką z ząbkami i na blachę szprycujemy rozetki o średnicy ok. 4 cm.
PIECZEMY PTYSIE
Ptysie pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu nagrzanym do temp. 180°C. Po upieczeniu ptysie odstawiamy do wystudzenia.
UBIJAMY JAJKA NA MUS
W misce ustawionej nad kąpielą wodną ubijamy cukier i jajka. W trakcie ubijania dodajemy espresso. Kiedy masa się napowietrzy, zdejmujemy ją na chwilę z kąpieli wodnej i dodajemy przyprawę korzenną. Następnie ponownie umieszczamy miskę nad kąpielą wodną i jeszcze chwilę ubijamy.
ŁĄCZYMY UBITE JAJKA Z CZEKOLADĄ
Masę zdejmujemy z kąpieli wodnej i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę mleczną i deserową. Czekamy chwilę, aż czekolada się rozpuści, i ponownie mieszamy do czasu połączenia składników. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ I ŁĄCZYMY JĄ Z MASĄ CZEKOLADOWĄ
Śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu (nie musi być ubita na sztywno). Stopniowo dodajemy ubitą śmietanę do wystudzonej masy czekoladowej, ciągle mieszając. Mus przelewamy do czystej miski i wstawiamy do lodówki na ok. 1-1,5 godziny.
GOTUJEMY WIŚNIE
Wiśnie i cukier umieszczamy na patelni. Gotujemy chwilę na bardzo małym ogniu, aż całość się zagotuje. Następnie dodajemy przyprawę korzenną i czekamy, aż część soku z wiśni odparuje.
ZAGĘSZCZAMY SOS
W miseczce dokładnie mieszamy wino z mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane wlewamy do gotujących się wiśni i ciągle mieszając, ponownie zagotowujemy. Gotowy sos zdejmujemy z ognia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4424 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
553 kcal
Tłuszcz
26 g
Węglowodany
67,8 g
Błonnik
1,3 g
Białko
11 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Okoń nilowy ze szparagami
Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.

Pieczona biała kiełbasa
Biała kiełbasa pieczona w piwie to klasyczny przepis na proste i pełne smaku danie, które sprawdzi się o każdej porze roku. Spróbuj!

Domowe lody szparagowe
Lubisz lody o niespotykanych smakach? Spróbuj szparagowych! Ich aksamitna, kremowa konsystencja i śmietankowy smak z wykwintną szparagową nutą sprawią, że zachwycą Cię delikatnością i oryginalnością.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
Ziemniaczany placek w fantastycznym, beztłuszczowym wydaniu, a w dodatku z rewelacyjną pomoćką! Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Musisz po prostu spróbować!

Trifle z kremem spekulatius
Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.

Domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym
Paluszki rybne podane z orzeźwiającym ogórkowym dipem podbiją dziecięce podniebienia, a dorosłym przypomną smak wakacji. Koniecznie sprawdź, jak chrupią!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z ryżem, ogórkiem i papają
Lubisz poznawać nowe smaki? Sałatka z papają, ogórkiem i lekko ostrym sosem na pewno Ci zasmakuje!

Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!

Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Tuńczyk w zupełnie nowej odsłonie – w postaci sycących wytrawnych muffinów z dodatkiem kukurydzy, sera i pietruszki.