Philly cheesesteak - kanapka z Filadelfii • przepis • składniki • przygotowanie
Philly cheesesteak to klasyczna amerykańska kanapka pochodząca z Filadelfii, która zachwyca prostotą i wyjątkowym smakiem. Soczyste mięso, ciągnący się ser i mięciutka bułka — czy to nie brzmi wspaniale? Daj się zauroczyć i spróbuj Philly cheesesteak naszego autorstwa!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją w kostkę. Paprykę myjemy i wyciągamy z niej gniazdo nasienne. Kroimy w paski. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
SMAŻYMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a potem wrzucamy na nią cebulę. Smażymy na małym ogniu, aby delikatnie się zrumieniła. Potem dorzucamy paprykę i czosnek i smażymy przez 5 minut, co jakiś czas wszystko mieszając. Po usmażeniu przekładamy warzywa do miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Wyciągamy mięso z zamrażalnika, a potem przechodzimy do jego krojenia. Kroimy w poprzek włókien na dość cienkie plastry.
ŚCIERAMY SER
Ścieramy ser na tarce.
SMAŻYMY MIĘSO
Zaczynamy smażyć mięso na rozgrzanej patelni z połową łyżeczki oleju i na małym ogniu. Najlepiej zrobić to w dwóch partiach. Mieszamy i rozdrabniamy mięso łopatką na mniejsze kawałki. Każdą partię smażymy po 4-5 minut i przekładamy do miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY BUŁKI
Nacinamy bułki wzdłuż i z obu połówek każdej wydrążamy nieco środka, aby w bułkach zmieściło się jak najwięcej mięsa.
PODSMAŻAMY MIĘSO Z WARZYWAMI
Na koniec wrzucamy zarówno mięso, jak i warzywa na patelnię i wszystko razem podsmażamy. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy i smażymy przez 2 minuty.
DODAJEMY POŁOWĘ SERA
Na patelnię wrzucamy połowę startego sera i szybko mieszamy.
SKŁADAMY KANAPKI
Do bułek przekładamy mięso z warzywami i serem. Na koniec posypujemy wszystko dodatkową porcją sera. Gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3440,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1146,9 kcal
Tłuszcz
60,2 g
Węglowodany
72 g
Błonnik
5 g
Białko
76,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
Panierowane skrzydełka z kalafiora? Tak! Przygotuj kalafior w chrupiącej panierce i podaj go z domowym sosem BBQ. Idealny przepis na domówkę!

Twarogowe pancakes bez cukru
Puszyste, fit i pyszne? To muszą być pancakes bez cukru Kingi Paruzel! Sprawdź, jak przygotować to pyszne śniadanie na słodko z pomocą termorobota MC Smart.

Wegetariańskie hot dogi
Szukasz alternatywny dla klasycznych hot dogów? Przygotuj je w wersji wegetariańskiej! Są równie pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
Śliwki sprawdzą się idealnie także w formie zupy. Przygotuj ją z prostymi kluskami z semoliny.

Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek
Wystarczy niecała godzina, by ze świeżego łososia wyczarować przepyszne danie!

Angielskie muffiny z kurczakiem mojo
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a w dodatku nadziane aromatycznym kurczakiem „mojo” i pieczonymi warzywami. To świetny pomysł na posiłek, którego smak niemal przenosi w inny wymiar.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szarlotka z budyniem
Jeśli lubisz klasyczne ciasta z jabłkami, szarlotka z budyniem będzie prawdziwym odkryciem! Delikatne kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi jabłkami i aksamitnym budyniem tworzy deser, który zachwyca już od pierwszego kęsa. Zrób tę wyjątkową szarlotkę wraz z nami!

Kruche ciasteczka – przepis
Jesienne wieczory to więcej czasu na słodkie pieczenie! Wykorzystaj przepis Pawła na kruche ciasteczka w kształcie liści i zaproś do kuchni najmłodszych!

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!