Kołacz z białym serem • przepis • składniki • przygotowanie
Kołacz, czyli ciasto drożdżowe wypełnione masą twarogową z nutą wanilii. Koniecznie oprószone cukrem pudrem, z przepisu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO DROŻDŻOWE
Mąkę przesiewamy do miski przez sito i w środku robimy zagłębienie, w które wlewamy podgrzane mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i dodajemy do mleka. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Roztopione masło dodajemy do wyrośniętego ciasta. Następnie dodajemy pozostałą część cukru, nasionka z lasek wanilii, szczyptę soli oraz żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy aż do momentu, gdy ciasto zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY SEROWEJ
Twaróg mielemy, dodajemy żółtka utarte z cukrem, nasionka wanilii, miękkie masło oraz mąkę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy, formując prostokąt o wymiarach ok. 50 x 20 cm. Nakładamy masę serową i zawijamy. Zwinięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z zawiniętego ciasta formujemy koło, delikatnie sklejając końce. W środku umieszczamy okrągłą, wysmarowaną masłem i oprószoną mąką tortownicę o średnicy 10 cm. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, nacinamy je w 8-10 miejscach, smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 35-40 minut. Ciasto podajemy wystudzone, oprószone cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4040,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
336,7 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
48,8 g
Błonnik
10,1 g
Białko
10,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kolorowe kanapki
Szukasz pomysłu na efektowne śniadanie? Nasze kolorowe kanapki z łososiem będą strzałem w dziesiątkę! Chrupiące pieczywo, kremowy twarożek, świeże warzywa i aromatyczne zioła sprawią, że te kanapki staną się hitem w Twoim domu!

Zupa umami z makaronem ryżowym i warzywami
Czas na pożywny i wyrazisty w smaku, a do tego łatwy do przygotowania posiłek. Dzięki Kindze poznacie wyśmienity przepis w stylu azjatyckim na zupę umami z makaronem ryżowym i warzywami! Sprawdźcie, jakie to proste. A smaczne jak u mami!

Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
Pyszne steki podawane z mieszanką fasoli smażoną na maślę pieprzowym to przepis na pyszną i soczystą ucztę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Keto chleb – przepis na chleb o niskiej zawartości węglowodanów
Chleb ketogeniczny z siemienia lnianego to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, szczególnie dla osób stosujących dietę niskowęglowodanową. Bogaty w błonnik chleb naszego autorstwa jest pożywny, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Poznajcie nasz przepis na pyszny keto chleb z dodatkiem różnych ziaren!

Bułki pszenne — przepis na domowe bułeczki
Czy jest coś lepszego niż zapach świeżo upieczonych, domowych bułeczek o poranku? Te puszyste, złociste bułeczki pszenne sprawią, że każdy posiłek stanie się wyjątkowy. Spróbuj naszego przepisu i poczuj radość z domowego pieczenia!

Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łatwa saltimbocca z kurczaka
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.

Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
Idealny posiłek na letnie popołudnie. Lekki, świeży, a przede wszystkim pyszny!

Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!