Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą • przepis • składniki • przygotowanie
Poczuj się jak w słonecznej Italii! Przygotuj pyszny makaron inspirowany kuchnią Włoch według przepisu samego Stefano Terrazzino!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY CZOSNEK I CEBULĘ
Czosnek obieramy i siekamy w grubsze plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
SMAŻYMY WARZYWA NA OLIWIE
Na patelni z delikatnie rozgrzaną oliwą smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy czosnek, całość chwilę podsmażamy.
KROIMY I SMAŻYMY SZYNKĘ PARMEŃSKĄ
Plasterki szynki parmeńskiej kroimy w większą kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażymy przez chwilę (szynka powinna się przyrumienić).
WLEWAMY ŚMIETANKĘ
Do zrumienionych składników na patelni wlewamy śmietankę. Przyprawiamy pieprzem, słodką papryką i suszoną bazylią do smaku (nie trzeba solić! Szynka parmeńska i gorgonzola są wystarczająco słone). Gotujemy całość kilka minut na małym ogniu.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron krótko gotujemy w wodzie (bez soli).
DODAJEMY GORGONZOLĘ DO SOSU
Gorgonzolę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Mieszamy i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się sera.
MIESZAMY MAKARON Z SOSEM
Zdejmujemy patelnię z ognia. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, całość dokładnie mieszamy.
SERWUJEMY DANIE
Wykładamy makaron z sosem na dwa talerze. Ozdabiamy porwanymi w dłoni listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1903,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
951,8 kcal
Tłuszcz
42 g
Węglowodany
109 g
Błonnik
35,1 g
Białko
35,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karkówka z imbirem i sosem sojowym
Wyraziste, inspirowane Azją danie, którego podstawą jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym i przyprawach.

Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
Trzy warstwy słodkiej bitej śmietany, czekoladowego ganaszu i świeżych owoców, a do tego czekoladowy biszkopt. Paweł Małecki zna przepis na tort idealny!

Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki
Kusząca nie tylko smakiem, ale również zapachem i barwą, sycąca zupa łącząca pyszne pomidory z aromatem pietruszki.

Zupa krem z brokułów z paskami łososia
Gęsta zupa z brokułów i łososia, kusząca nie tylko pięknym połączeniem kolorów, ale również wybitną kompozycją smakową!

Wegański łosoś z papryki
Zaskakująca, ciekawa i pyszna – tak można określić roślinną wersję wędzonego łososia. To idealny dodatek do sushi, sałatek czy kanapek. Spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa porowo-ziemniaczana
Pyszna zupa krem z ziemniaków i pora z pesto paprykowym i serem wędzonym – wypróbuj!

Chrupiące piersi kurczaka z frytkami z batatów
Domowe frytki z batatów i chrupiącej piersi kurczaka w wyjątkowej marynacie majonezowej i panierce z panko i parmezanu to pomysł na obiad idealny. Skuś się na to pyszne połączenie i zachwyć się smakiem!

Złoty napar z imbiru
Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!