Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj, jak dynia makaronowa smakuje z oliwkami i pomidorami! To połączenie na każdą okazję.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DYNIE GOTUJEMY NA PARZE
Dynie myjemy, nacinamy wzdłuż, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy. Lekko solimy, a następnie gotujemy obok siebie na parze nad wrzącą, osoloną wodą pod przykryciem przez 30-50 minut aż do miękkości.
GOTUJEMY SOS POMIDOROWY
Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i przecier pomidorowy, podsmażamy. Dolewamy czerwone wino, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy na dużym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
DYNIĘ PODAJEMY Z SOSEM
Oliwki grubo siekamy. Listki bazylii obrywamy i kroimy w paski. Dodajemy wraz z oliwkami do sosu, podgrzewamy w nim i doprawiamy do smaku. Połówki dyni osączamy. Miąższ przypominający spaghetti wyjmujemy za pomocą widelca, skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek i podajemy z sosem z pomidorów i oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2162,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
270,3 kcal
Tłuszcz
7,7 g
Węglowodany
50,6 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa chrzanowa na zakwasie
Aromatyczna zupa chrzanowa na zakwasie, którą zachwycisz bliskich na Wielkanoc i nie tylko. To idealny pomysł na pyszne pierwsze danie!

Bułki maślane
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.

Wegańskie batony z suszonymi morelami
Pyszne, wegańskie batony z suszonymi morelami, bez dodatku białego cukru, to świetny pomysł na przekąskę lub deser. Wystarczy malakser, odrobina cierpliwości – i zapomnisz o gotowych słodkich przekąskach.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
Dwuwarstwowe pucharki pełne delikatnego czekoladowego musu i konfitury to idealny deser na imprezę sylwestrową. Przygotujesz je, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła!

Zupa migdałowa
Migdały mogą być pyszną bazą do słodkiej zupy krem! Z dodatkiem suszonych owoców i nutki cynamonu smakuje wyśmienicie!

Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
Roladki z gładzicy z delikatnym nadzieniem krabowym, w aromatycznym sosie to propozycja dla miłośników ryb i owoców morza.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.

Wolno grillowane żeberka BBQ
Nagrodą za cierpliwość będzie świetny smak! Wolno grillowane żeberka BBQ wg przepisu Karola Okrasy zostaną gwiazdą każdej imprezy przy grillu!

Bresaola z rukolą i ricottą
Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.