Sałatka „Zielona Bogini” • przepis • składniki • przygotowanie
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Kapustę drobno siekamy, ogórek kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa łączymy w dużej misce. Dodajemy kiełki rzodkiewki. Dymkę razem ze szczypiorem drobno siekamy i dodajemy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Szpinak łączymy w naczyniu blendera z nasionami słonecznika, sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodajemy suszone pomidory z zalewy olejowej, olej po suszonych pomidorach i sól. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą. Dressing konsystencją powinien przypominać pesto.
ŁĄCZYMY WARZYWA Z DRESSINGIEM
Gotowy dressing dodajemy do pokrojonych warzyw i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
PRZYGOTOWUJEMY NACHOS Z PLACKÓW
Placki piada sfogliata kroimy na niewielkie trójkąciki, które następnie podgrzewamy na suchej, rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę „Zielona Bogini” podajemy z ciepłymi, podprażonymi nachos z placków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1794,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
448,7 kcal
Tłuszcz
22,8 g
Węglowodany
52,2 g
Błonnik
7,3 g
Białko
12,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Omlet cesarski
Najbardziej puszysty omlet, który swoją konsystencją przypomina naleśniki, czyli omlet cesarski! Podzielony na niewielkie kawałki i podany z pysznym sosem oraz świeżymi owocami sprawi, że Twoje śniadania na słodko zyskają zupełnie nową jakość.

Gofry z owocami i cukrem pudrem
Jak zrobić najlepsze gofry? Odpowiedzią jest przepis Kingi na idealne gofrowe ciasto. Znajdziecie w nim wszystkie niezbędne wskazówki, które przydadzą się zapalonym gofrożercom. Do dzieła!

Pamuła – zupa owocowa z okrasą
Zaskakująca, tradycyjna zupa owocowa z okrasą. Połączenie dobrze wysmażonego, wędzonego boczku, młodych ziemniaczków i kwaskowatej zupy na pewno zachwyci niejednego smakosza polskiej kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
Pomysł na wykwintne danie? To truflowe pappardelle z filetem z kurczaka! Smakuje doskonale i daje niesamowity efekt na talerzu! Koniecznie sprawdź ten przepis.

Panini z grillowanymi warzywami
Kanapka na ciepło w stylu włoskim? Sięgnij po przepis Kingi na panini z grillowanymi warzywami z mascarpone z gorgonzolą. To naprawdę udane połączenie!

Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
Lubisz eksperymentować? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj odmieniony przepis na croquetas w stylu hiszpańskim! Z dodatkiem purée ziemniaczanego i chorizo będą idealną przekąską na każdą imprezę i nie tylko.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placki z selera
Wypróbuj przepis Kingi na placki z selera smażone bez tłuszczu!

Szybkie ciasto dyniowe
Sezonowa dynia smakuje świetnie, gdy upieczemy ją na słodko – na przykład w formie szybkiego ciasta z mąki razowej z dodatkiem cynamonu!

Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.