Pieczona ryba z pikantnymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Do pieczonej ryby warto wykorzystać młode warzywa! Świeże wiosenne danie według pomysłu Karola Okrasy.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ
Rybę marynujemy w soli i pieprzu. Odkładamy do lodówki.
PIECZEMY WARZYWA
Pietruszkę i marchewkę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o szerokości ok. 2 cm. Por myjemy i kroimy w plastry o szerokości 1 cm. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy oliwę. Przesmażamy pietruszkę, marchewkę i por. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną na kawałki dymkę i gałązki tymianku. Podlewamy odrobiną wody, naczynie zamykamy przykrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut.
PIECZEMY RYBĘ
Rybę układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy skórką otartą z limonki. Zapiekamy kolejne 10 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1538,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
256,4 kcal
Tłuszcz
5,5 g
Węglowodany
34,6 g
Błonnik
21,5 g
Białko
21,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane ślimaki z indyka
Kuszące grillowane ślimaczki z piersi indyka, skrywające w swym wnętrzu soczyste kawałki mango i plastry szynki.

Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
Smak papai, ryżu jaśminowego i mleczka kokosowego przeniesie Cię do Azji! Koniecznie wypróbuj przepis na wegańskie curry!

Zupa krem z rabarbaru i truskawek
Sezonowa i lekka zupa, która obudzi ciepłe wspomnienia obiadów mam i babć? Przygotuj krem z rabarbaru i truskawek – świetnie smakuje na ciepło i jako chłodnik.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Budyń waniliowo-migdałowy
Budyń to deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli! A Paweł Małecki zdradza przepis na budyń waniliowo-migdałowy z owocową konfiturą!

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Sałatka z makaronem i klopsikami
Doskonała sałatka na obiad bądź przyjęcie – z warzywami, makaronem i klopsikami z pysznym sosem jogurtowym z zielonym pieprzem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szarlotka gruszkowa
Spróbuj szarlotki w jesiennej odsłonie – z mnóstwem gruszek i syropem klonowym!

Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
Masz ochotę na chleb własnej roboty? Wypróbuj nasz przepis na domowy chleb z amarantusem i orzechami włoskimi.

Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
Wypróbuj przepis Darii na makaron z cukinii. Podany z sosem pomidorowym i jaglanymi pulpetami z nutą orzechów, smakuje wyśmienicie!