Kurczak w winie • przepis • składniki • przygotowanie
Coq au vin to nic innego jak aromatyczny kurczak, skąpany w sosie z dodatkiem wina i ziół. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY WARZYWA
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 6-8 części. Pieczarki oczyszczamy i w zależności od wielkości kroimy na pół lub ćwiartki. Szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki. Plastry boczku kroimy w poprzek na pół i smażymy w garnku na 2 łyżkach gorącego oleju. Wyjmujemy. Grzyby i szalotki podsmażamy przez 3-4 minuty na tym samym tłuszczu, dodatkowo dodając 1-2 łyżki oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i wyjmujemy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do tego samego garnka przekładamy kawałki kurczaka i resztę oleju. Kurczaka podsmażamy z każdej strony przez 10 minut, od czasu do czasu obracając. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i krótko podsmażamy. Mięso zalewamy winem i bulionem, doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i tymiankiem. Zagotowujemy. Dodajemy przesmażone pieczarki, szalotki, boczek. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 45 minut. Doprawiamy odrobiną octu. Podajemy z chrupiącą bagietką i mieszanką sałat.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4925,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1231,3 kcal
Tłuszcz
89,3 g
Węglowodany
16,5 g
Błonnik
70,8 g
Białko
70,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wytrawne rollsy z salami i sosem pomidorowym
Chrupiące i pyszne rollsy z ciasta francuskiego nadzianego salami, podane z aromatycznym sosem pomidorowym. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich nowym pomysłem na imprezową przekąskę lub na kolację.

Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
Znasz przepis na tartę Tatin? Tym razem Kinga przygotowała ją w wersji wytrawnej – z szalotkami i serem pleśniowym. Spróbuj tego połączenia!

Jogurtowiec na cieście francuskim
Pyszny jogurtowiec na cieście francuskim z dodatkiem świeżych truskawek, malin, borówek i jeżyn. To świetny pomysł na coś słodkiego w ciepły dzień.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
Inspirowany kuchnią Włoch przysmak w wydaniu naszego cukiernika – pyszne ciasteczka z orzechami i konfiturą.

Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
Niezwykle aromatyczny sernik ze słodką, czekoladową polewą – wyjątkowy deser, który z pewnością pokocha każdy łasuch.

Grochówka wojskowa
Klasyczna grochówka w wojskowym wydaniu! Musisz jej spróbować.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
Spróbuj grillowanych śledzi z sypką kaszą i surówką z fenkułu i cukinii!

Lazania - szybka wersja
Karol Okrasa udowadnia, że można połączyć kuchnię w stylu włoskim z kuchnią polską - sprawdź!

Chińskie ciasteczka z wróżbą
Dobra wróżba przydaje się na każdą okazję… tak jak i ciasteczka! Te z przepowiednią oczarują nie tylko najmłodszych.