Smażony seler z boczkiem i migdałami • przepis • składniki • przygotowanie
Seler to nie tylko jeden ze składników warzywnego bulionu. Świetnie smakuje również smażony. Spróbuj połączenia z boczkiem i migdałami – na purée.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY PASTERNAK I ZIEMNIAKI
Pasternak i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut do miękkości.
SMAŻYMY SELER
Seler obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki o grubości nie większej niż 1 cm. Plasterki selera smażymy z obu stron, wrzucając je porcjami na niewielką ilość rozgrzanej oliwy. Lekko solimy i po ok. 8 minutach zdejmujemy z ognia, wyjmujemy na talerz. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
SMAŻYMY BOCZEK I CEBULĘ
Cebule kroimy w kostkę. Boczek kroimy na kawałki. Podsmażamy razem na gorącym tłuszczu pozostałym od smażenia selera przez 2 minuty. Dodajemy płatki migdałów i smażymy przez 1-2 minuty. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy.
ROBIMY PURÉE
Ziemniaki i pasternak odcedzamy. Warzywa rozgniatamy z masłem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Seler podajemy ze smażoną cebulą i boczkiem oraz z purée.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2526 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
421 kcal
Tłuszcz
26,7 g
Węglowodany
41,4 g
Błonnik
4,9 g
Białko
4,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
Przygotuj popcorn z dodatkiem pikantnego karmelu i nutą cynamonu! Taka przekąska umili każdy filmowy wieczór.

Placek ze śliwkami i bezą
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.

Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
Szukasz przepisu na coś do chrupania? Mamy dla Ciebie smakowitą przekąskę! Krakersy i brzoskwiniowy chutney to połączenie idealne. Wypróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kisiel gryczany z boczkiem
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z boczkiem i cebulą.

Sushi
Przygotuj pyszne sushi dla swoich przyjaciół i rodziny!

Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
Filet z zębacza smugowego zapieczony z zieloną pietruszką to świetna propozycja smacznego obiadu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
Przekąska na zimowe wieczory – kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny dekorowana czekoladą! Musisz to zrobić!

Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
Grillowane owoce? Tak! Upieczone na ruszcie gruszki w towarzystwie słodkiej konfitury smakują wybornie. Spróbuj!

Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
Makaronowe wstążki z jasnym warzywnym sosem i dodatkiem mięsa mielonego. Pyszna wariacja na temat kuchni włoskiej.