Makówki śląskie • przepis • składniki • przygotowanie
Słodkie i aromatyczne danie na bazie mielonego maku. Wyjątkowy przysmak goszczący nie tylko na śląskich stołach.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRAWĘ PRZYGOTOWUJEMY DZIEŃ
przed podaniem.
PRZYGOTOWANIE SUCHY MAK
parzymy w mleku lub w wodzie, następnie mielemy go trzykrotnie na masę makową (możemy użyć gotowej masy makowej).
MIGDAŁY I ORZECHY
włoskie (mogą też być laskowe) kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika (180°C – termoobieg) – zapiekamy na jasnozłoty kolor (nie można ich przypalić).
W GARNKU PODGRZEWAMY
1l mleka, dodajemy 2 łyżki masła, rodzynki i 2 łyżki miodu. MIESZAMY.
W MIĘDZYCZASIE WYJMUJEMY
orzechy i migdały z piekarnika.
CZEKAMY, AŻ MLEKO
się zagotuje, następnie dodajemy masę makową, całość mieszamy i delikatnie zagotowujemy.
DODAJEMY KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ
pomarańczową i wiórki kokosowe, całość często mieszamy.
PRZESTUDZONE ORZECHY I
migdały (niewielką ilość migdałów pozostawiamy do dekoracji) siekamy i rozkruszamy, następnie wrzucamy do garnka z gęstą już masą, mieszamy.
MASĘ MAKOWĄ DOPRAWIAMY
niewielką ilością skórki ze sparzonej pomarańczy i sokiem z połowy pomarańczy.
GDY ZAWARTOŚĆ GARNKA
się delikatnie zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia.
W MISCE UKŁADAMY
na przemian masę makową (masa makowa musi być gorąca) i chałkę pokrojoną w plastry o grubości ok.
1 CM, KTÓRĄ
nasączamy rumem za pomocą łyżki (cała powierzchnia masy makowej powinna być pokryta chałką, warstwy masy makowej muszą mieć tę samą grubość co warstwy chałki).
OSTATNIĄ WARSTWĄ POWINNA
być warstwa maku.
DEKORUJEMY MIGDAŁAMI W
całości, skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi.
STUDZIMY, NASTĘPNIE WKŁADAMY
do lodówki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4464,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
372,1 kcal
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
31,3 g
Błonnik
5,7 g
Białko
11,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem
Klasyk włoskiej kuchni, w którym króluje bakłażan. Pasta alla Norma to świetny pomysł na pyszne danie z prostych składników. Wypróbuj!

Pinsa à la panini
Kanapka we włoskim stylu na ciepło, pełna warzyw, ciągnącej się burraty i pysznej mortadeli. Poświęć kilkanaście minut i ciesz się pinsą à la panini!

Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami
Soczyste szaszłyki, pieczone ziemniaczki i grillowane szparagi – oto tajemnica udanego przyjęcia grillowego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Filet teriyaki z ananasem
Pyszna polędwica wieprzowa marynowana w sosie teriyaki, przygotowana na grillu w towarzystwie plastrów ananasa.

Sałatka z grillowanych owoców
Szukasz przepisu na lekki i pyszny deser, w sam raz na lato? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na sałatkę z grillowanych owoców!

Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
Wystarczą niecałe dwie godziny, by przenieść się do Tajlandii i spróbować typowej dla tej kuchni potrawy.

Gryczane bułeczki z serem camembert
Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.

Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym
Jeżeli uwielbiasz łososia, wypróbuj koniecznie przepis na grillowaną rybę w delikatnym sosie śmietanowo-szafranowym.