Cannoli z kremem pistacjowym • przepis • składniki • przygotowanie
Cannoli według przepisu Pawła to deser, którego smak przenosi prosto na słoneczną Sycylię! Przygotuj go i ciesz się kruchymi ciastkami pełnymi delikatnego kremu pistacjowego.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę, cukier puder, miękkie masło, jajka i białe wino dodajemy do misy robota kuchennego. Ciasto wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego, aż będzie jednolite – powinno przypominać ciasto na faworki. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
ROZGRZEWAMY OLEJ I WAŁKUJEMY CIASTO
Olej przelewamy do dużej głębokiej patelni i równomiernie rozgrzewamy na małym ogniu. Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy.
FORMUJEMY CANNOLI
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm, które następnie nawijamy na metalowe rurki. Aby ciasto po zawinięciu złączyło się ze sobą i nie rozpadło podczas smażenia, brzeg każdego koła smarujemy delikatnie białkiem.
SMAŻYMY CANNOLI
Nawinięte na rurki cannoli smażymy w rozgrzanym oleju, co jakiś czas obracając, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gotowe ciastka przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie usmażone cannoli studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Mascarpone mieszamy delikatnie i dokładnie z kremem pistacjowym. Tak przygotowaną masę łączymy szybko z serkiem ricotta. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z założoną dowolną tylką.
DEKORUJEMY CANNOLI
Wystudzone rurki napełniamy z obu stron kremem. Pistacje siekamy. Następnie każde cannoli zanurzamy w posiekanych pistacjach i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
11914,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1985,7 kcal
Tłuszcz
184,8 g
Węglowodany
62,9 g
Błonnik
1,4 g
Białko
23 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kawowa panna cotta z wiśniami
Wypróbuj przepis na panna cottę z kawą i syropem z wiśniami! To doskonały deser na każdą okazję.

Wyczesana pinsa z grilla według Nieuczesanej
Włoska kuchnia z polskiego grilla? Czemu nie! Nieuczesana proponuje przepis, który wprawi Twoje kubki smakowe w osłupienie. Uwaga, będzie chrupiąco!

Muffiny Mikołajki z wiśniami i kremem mascarpone
Mikołajki to taki młodszy brat świąt, warto więc zrobić słodką rozgrzewkę! Mikołajkowe muffiny z wiśniami i kremem zrobią to najlepiej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z makaronem ryżowym i orzechami
Azja na talerzu. Mnóstwo aromatycznych przypraw, z lekką dozą pikantności, do tego makaron ryżowy i chrupiące orzechy!

Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
Smakowite ciasto pełne orzechów włoskich - to świetna propozycja babci Wandy dla fanów orzechowych smaków!

Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński Karola to intensywny smak i kolor, które uzyskasz dzięki mięsnemu wywarowi, odpowiednio dobranym przyprawom i buraczkom gotowanym w skórce!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!

Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
Pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem białego wina sprawi, że kurczak będzie smakował tak dobrze, jak nigdy dotąd.

Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!