Wegańskie ciasto Leśny Mech • przepis • składniki • przygotowanie
Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie ciasto z kokosowym kremem stworzysz w swojej kuchni leśne historie! Upiecz biszkopt zielony jak mech i zaskocz nim gości!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Wszystkie suche składniki ciasta przesiewamy przez sitko do dużej miski.
BLENDUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Mleko, szpinak, olej i sok wyciśnięty z cytryny blendujemy w drugiej misce na jednolitą masę.
ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Mieszankę suchych składników przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i mieszamy za pomocą rózgi, aż całkowicie się połączą.
PIECZEMY BISZKOPT
Gotową masę przekładamy do dwóch form wyłożonych na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY KREM Z NERKOWCÓW
Mocno odsączone nerkowce łączymy w naczyniu blendera z nasionkami z laski wanilii i resztą składników kremu. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.
SKŁADAMY I DEKORUJEMY CIASTO
Upieczone biszkoptowe blaty wyjmujemy z form i odstawiamy do wystygnięcia. Jeden z nich przekrawamy wzdłuż na pół. Połowę przekrojonego biszkoptu kruszymy do miski.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5590,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
698,8 kcal
Tłuszcz
39,8 g
Węglowodany
76,2 g
Błonnik
2 g
Białko
15,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynowane pieczarki w słoiku
Lekko cytrusowa marynata świetnie podkreśli delikatny smak pieczarek. Przygotuj pieczarkowe przetwory, po które sięgniesz zawsze wtedy, kiedy będziesz potrzebować domowego dodatku do obiadu!

Kotlet pożarski – przepis
Kotlety pożarskie to mięsne danie o wiekowej historii, którego korzenie sięgają rosyjskich tradycji kulinarnych z carskich czasów panowania. Dziś kotlet pożarski cieszy się olbrzymią sławą i przygotowywany jest chętnie w wielu krajach — od restauracji poprzez bistra aż po kuchnię domową. W jaki sposób przyrządzić ten pyszny kotlet? Odkryj wraz z nami przepis na najlepszy kotlet pożarski!

Sałatka z selerem i ananasem
Sałatka z selerem i ananasem to świetna propozycja na szybką przekąskę. Delikatny seler naciowy w połączeniu z soczystym ananasem i kremowym majonezem tworzy lekką, a zarazem wyrazistą kompozycję smakową. Odkryj, jak zrobić prostą sałatkę z selerem i ananasem w roli głównej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
Crème brûlée to klasyka deserów, ale ten przepis udowadnia, że jego wytrawna wersja jest równie smaczna! Jest w niej nie tylko kulinarne szaleństwo, ale i wyjątkowy, wyrafinowany smak.

Crumble warzywny z fetą i grana padano
Crumble w wytrawnej odsłonie? Świetny pomysł! Warzywa pod serową kruszonką smakują obłędnie i łatwo je podzielić między gości. Wypróbuj koniecznie ten sylwestrowy przepis.

Babeczki z jabłkami w kształcie róży
Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Monoporcje korzenne w kształcie choinek
Monoporcje, które zachwycają smakiem i formą, będą idealne na święta. Przygotuj te pyszne korzenne desery w kształcie choinek i zaskocz bliskich ich wyjątkowym smakiem.

Pierogi z jagodami
Tym razem Paweł proponuje obiad na słodko. Wypróbuj przepis na pyszne pierogi!

Domowy pasztet wieprzowy
Pasztet wieprzowy to klasyk polskiej kuchni, który chętnie podawany jest podczas świąt i innych ważnych uroczystości. Jego przygotowanie może być zarówno tradycyjne, jak i poddane nowoczesnym eksperymentom, a w każdej wersji smakuje równie wybornie. Chcesz poznać przepis na pyszny i prosty pasztet wieprzowy? Koniecznie sprawdź co dla Ciebie przygotowaliśmy!