Makaron z chorizo i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Marzysz o wielkiej makaronowej uczcie? Wypróbuj przepis Darii na makaron tagliatelle z chorizo, krewetkami w sosie z winem i mascarpone. Pycha!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS DO MAKARONU
Cebulę drobno siekamy w kostkę. Czosnek kroimy w plastry. Na patelnię rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy chorizo pokrojone w cienkie plastry. Smażymy, aż puści sok i odparuje. Dodajemy czosnek z cebulą i smażymy. Dodajemy krewetki, groszek mrożony i pomidorki przekrojone na pół. Podlewamy winem i czekamy, aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Dodajemy serek mascarpone. Pietruszkę siekamy i dodajemy na końcu do sosu.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron świeży gotujemy według wskazań na opakowaniu.
PODAJEMY DANIE
W głębokim talerzu wykładamy makaron, dodajemy porcję sosu. Wierzch posypujemy obranymi pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4027,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
503,4 kcal
Tłuszcz
20,3 g
Węglowodany
55,1 g
Błonnik
19,5 g
Białko
19,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza rzymska
Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.

Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Chcesz przygotować klasyczny makaron we włoskim stylu? Wykorzystaj przepis Karola i podaj aglio e olio z papryczką chili!

Szybka kapusta po grecku
Jednogarnkowa potrawa, którą można przygotować już w dwa kwadranse! Idealny pomysł na szybki i smaczny posiłek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym, to proste danie, które zachwyca swoim smakiem i nadaje się do spożycia także dla najmłodszych domowników. Pulpeciki to potrawa, która kojarzy się nam sentymentalnie z uwagi na to, że często karmiły nas nią babcie. Jak przyrządzić pyszne pulpety z indyka w aromatycznym sosie domowym, takie jak u babci? Wypróbuj nasz przepis!

Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami
Zaskakujące, wykwintne połączenie delikatnych boczniaków z jabłkami i orzechami włoskimi w postaci pysznej sałatki.

Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
Proste, efektowne i pyszne danie. Kilka klasycznych, doskonałych składników sprawi, że często będziesz do niego wracać. Eksperymentuj z serami, bo warto!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Puszyste bułeczki z sałatką
Puszyste, domowe bułeczki wypełnione sałatką z szynki i jajka to świetny pomysł na pyszne kanapki do szkoły, pracy lub na piknik.

Krem z młodej kapusty z jajkiem i boczkiem
Młoda kapusta, czyli jedna z królowych wiosny i gwiazda tego przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj ten pyszny krem, który podasz z jajkiem i smażonym boczkiem.

Szarlotka dyniowa
Idealne ciasto na jesienne wieczory. Niezwykle aromatyczne i pyszne, zaczaruje podniebienie i wypełni zapachem cały dom.