Wielkanocna babka ponczowa • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne, drożdżowe babeczki nasączone smakowitym ponczem, podane z dżemem i kremem cytrynowym. Trudno im się oprzeć!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ RODZYNKI
zalej letnią wodą i odstaw, by zmiękły.
MASŁO WYJMIJ Z
lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
CIASTO DO MISKI
przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie.
ROBIMY ROZCZYN. DROŻDŻE UCIERAMY Z
cukrem.
DO ZAGŁĘBIENIA W
mące wlewamy ciepłe mleko i dodajemy utarte drożdże, delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
MARGARYNĘ PODGRZEWAMY DO
momentu rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia.
JAJKA UBIJAMY I
wlewamy je do naczynia z rozczynem.
DODAJEMY SZCZYPTĘ SOLI
oraz cukier wanilinowy.
WYRABIAMY CIASTO.
GDY SKŁADNIKI SIĘ
połączą, dodajemy do nich rozpuszczoną margarynę, otartą skórkę z cytryny oraz namoczone wcześniej, posiekane rodzynki. PONOWNIE WYRABIAMY: ciasto.
NASTĘPNIE ODSTAWIAMY JE
do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
WYROŚNIĘTE CIASTO PRZEKŁADAMY
do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek do małych babek.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
180°C przez mniej więcej 18-25 minut do uzyskania złotego koloru. PO UPIECZENIU BABKI: studzimy.
PONCZ WSZYSTKIE SKŁADNIKI
zagotowujemy.
NASTĘPNIE ZAGOTOWANY PONCZ
przestudzamy do temperatury około 40°C.
W PRZESTUDZONYM PONCZU
zanurzamy upieczone babki, zanurzamy je tak długo, aż całe nasiąkną ponczem. BABKI POZOSTAWIAMY AŻ: odciekną.
NASTĘPNIE ZAGOTOWUJEMY DŻEM
i smarujemy nim babki.
KREM CYTRYNOWY W
misce, którą można umieścić w garnku, ubijamy jajka z cukrem.
NASTĘPNIE MISKĘ WKŁADAMY
do garnka, tak by móc gotować na parze, i podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając.
GDY CUKIER SIĘ
rozpuści, dodajemy skórkę z limonki i dolewamy do niego sok z cytryny.
CAŁY CZAS ENERGICZNIE
mieszając (najlepiej rózgą cukierniczą), doprowadzamy krem do zgęstnienia.
PO ZGĘSTNIENIU, DODAJEMY
miękkie masło.
MISKĘ ZDEJMUJEMY Z
garnka i mieszamy do momentu całkowitego roztopienia się masła.
KREM ODSTAWIAMY DO
wystygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni).
BABKI PONCZOWE OZDABIAMY
kremem za pomocą szprycy i dekorujemy świeżymi owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4882 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
976,4 kcal
Tłuszcz
34,1 g
Węglowodany
143,3 g
Błonnik
16,2 g
Białko
16,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pikantne smoothie z kaki
Próbowałeś już pikantnego smoothie? Jeśli nie, koniecznie posmakuj naszej kompozycji!

Pierogi ukraińskie - wareniki
Wareniki to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni ukraińskiej. Te delikatne pierogi, nadziewane różnorodnymi farszami zachwycają swoją prostotą. Poznaj nasz sprawdzony przepis na ziemniaczane wareniki!

Proteinowe gofry owsiane
Szukasz pomysłu na fitśniadanie na słodko? Dłużej nie musisz! Wypróbuj ten przepis na proteinowe gofry z płatków owsianych z dodatkiem waniliowej odżywki białkowej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grzybki
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.

Wielkanocne koszyczki
Apetyczne foremki z kruchego ciasta wypełnione owocami i kremem waniliowym. Robią ogromne wrażenie i smakiem, i wyglądem!

Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym
Jak Święta, to piernikowe, korzenne smaki! Tym razem znajdziecie je w puszystym cieście i aksamitnym ganaszu pysznych muffinów Pawła!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.

Ciasto marchewkowo-ananasowe
Uwielbiasz ciasto marchewkowe? Zobacz, jak przygotować je w innej wersji – z ananasem! Dodatkowo dowiesz się, jak przygotować warzywne dekoracje!

Faszerowana papryka z serem halloumi
Planujesz obiad lub przyjęcie w greckim stylu? Przygotuj faszerowaną paprykę z serem halloumi i mnóstwem innych smacznych dodatków!