Ciasto stracciatella z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
W blenderze miksujemy ciasteczka. Przekładamy do dużej miski. Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszając, czekamy, aż się rozpuści. Masę dodajemy do ciasteczek i łączymy. Wyrabiamy. Przekładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej cukrem pudrem, dociskając, tworzymy równą warstwę spodu. Wstawiamy do lodówki.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY
Śmietankę ubijamy na puszystą masę. Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
DEKORUJEMY CIASTO
Truskawki kroimy w ćwiartki. Schłodzone ciasto wyciągamy z formy. Na wierzchu układamy truskawki. Obieraczką do warzyw ścieramy paseczki czekolady. Dekorujemy listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6868,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
572,4 kcal
Tłuszcz
39,4 g
Węglowodany
45,9 g
Błonnik
9,5 g
Białko
9,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
Dwa sposoby na śniadaniowy bowl! Orzechowa kasza manna z owocami lub budyń jaglany z malinami – wypróbuj oba i wybierz swój ulubiony!

Wegańska pasta à la makrela
Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.

Ciasteczka bakaliowe
Zobacz, jak połączenie różnych odmian orzechów i suszonych owoców zamienić w pyszne i chrupiące ciastka! Paweł Małecki już wie i chętnie dzieli się swoim przepisem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżowy zawijaniec z migdałami
Łatwe w przygotowaniu, puszyste ciasto drożdżowe nadziane masą orzechową i posypane płatkami migdałów. Smakuje wybornie!

Wegańskie bajgle buraczane
Bajgle buraczane cudownie delikatne, puszyste i o pięknym kolorze. Każdemu wyjdą idealnie! Aby od razu się w nich zakochać, wystarczy spróbować!

Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab pieczony w rękawie
Jeśli szukasz przepisu na soczyste, aromatyczne mięso, schab pieczony w rękawie to idealna propozycja dla Ciebie. Dzięki pieczeniu w rękawie schab zachowuje swoją naturalną wilgotność, a przyprawy doskonale się wchłaniają, nadając mu wyrazisty smak i aromat. Poznaj nasz przepis na schab pieczony w rękawie!

Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
Dzieci uwielbiają paluszki rybne. W tym wydaniu smakują wybornie. Delikatny łosoś i świeża sałatka to duet doskonały.

Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym to wyjątkowo kremowy i aksamitny deser, którego koniecznie powinieneś spróbować! To idealna propozycja dla wszystkich miłośników serników, którzy szukają czegoś niecodziennego. Spróbuj sernika z naszego przepisu i zakochaj się w jego smaku!