Wegański sernik na korzennym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD SERNIKA
Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do misy malaksera wrzucamy połowę karmelizowanej gryki, wiórki kokosowe, daktyle (jeśli są suche, należy zalać je ciepłą wodą i odstawić na 10 minut, po czym odcedzić), olej kokosowy i odrobinę soli morskiej. Całość miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy resztę kaszy i mieszamy. Wykładamy na spód przygotowanej formy, dokładnie dociskając. Wkładamy do lodówki.
MIKSUJEMY SKŁADNIKI MASY SEROWEJ
Przygotowujemy masę. Do misy malaksera wkładamy orzechy nerkowca. Wyciągamy mleczko kokosowe z lodówki, do masy dodajemy tylko krem, który znajduje się na wierzchu. Dodajemy syrop klonowy, olej kokosowy, ekstrakt lub ziarna z laski wanilii, skórkę otartą z trzech cytryn i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Dodajemy szczyptę soli morskiej. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
SCHŁADZAMY SERNIK
Masę wylewamy na przygotowany spód. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Wszystkie składniki polewy przekładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika około 20 minut przed podaniem. Dekorujemy polewą i pozostałą gryką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9542,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1192,8 kcal
Tłuszcz
65,1 g
Węglowodany
135,8 g
Błonnik
22,8 g
Białko
22,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lody z karmelizowanymi daktylami i bananami
Lody waniliowe w niecodziennej odsłonie? Spróbuj deseru, w którym słodkie miesza się ze słonym.

Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!

Fondant czekoladowy fit
Przepyszny, szybki i niezwykle efektowny deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników, na wyjątkową okazję i nie tylko.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!

Gołąbki z kiszonej kapusty
Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.

Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Klopsiki sojowe
Sojowe, wegańskie, bezglutenowe – klopsiki według przepisu Darii to świetny pomysł na lekki obiad bez mięsa.

Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
Chrupiący, pieczony naleśnik, świeże owoce i orzeźwiające lody – świetny pomysł na prosty, a zarazem ciekawy deser.

Gofry na dwa sposoby
Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!