Tort z arbuza • przepis • składniki • przygotowanie
Idealny tort na lato? Paweł ma dla Was przepis na orzeźwiający, owocowy tort z arbuza, który zachwyci Twoich najbliższych wyglądem i smakiem. Spróbuj koniecznie!

Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY ARBUZ W PLASTRY
Arbuz kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, tak by uzyskać w sumie 4 plastry o zbliżonej grubości. Zaokrąglone końcówki arbuza odkładamy i wykorzystujemy do czegoś innego.
ODCINAMY MIĄŻSZ ARBUZA OD SKÓRY
Okrągłe naczynie lub dno formy do pieczenia przykładamy kolejno do każdego plastra, by równo odciąć miąższ od skóry za pomocą noża.
KROIMY TRUSKAWKI I MANGO
Truskawki kroimy w plastry. Mango obieramy i obkrawamy z każdej strony dookoła pestki, odcinając cienkie plastry owocu.
SKŁADAMY TORT
Na paterze układamy pierwszy plaster miąższu arbuza. Na jego powierzchni układamy plastry truskawek i mango – tak, by delikatnie wystawały poza obręb plastra. Warstwę owoców przykrywamy kolejnym plastrem arbuza.
DEKORUJEMY TORT
Na czwartej, wierzchniej warstwie tortu układamy pozostałą część pokrojonych w plastry truskawek oraz plastry mango. Kilka całych truskawek przekrawamy na pół, wycinając z nich ozdobne kwiatki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1101 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
110,1 kcal
Tłuszcz
0,7 g
Węglowodany
27,5 g
Błonnik
1,9 g
Białko
1,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rolada pomarańczowa
Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.

Kanapka z jajkiem i szynką na pieczywie żytnim
Pyszne i pożywne kanapki z jajkiem, szynką i świeżymi warzywami – idealne jako drugie śniadanie lub lunch.

Czekoladowy koktajl z cieciorki
Koktajl z cieciorki to kreatywny i przede wszystkim smaczny sposób na wykorzystanie strączków w diecie. Jest bogaty w białko i błonnik. Świetnie sprawdzi się jako sycąca przekąska lub alternatywa dla posiłku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane grzanki z serem
Dzieci też mogą polubić dania z grilla, gdy przygotujesz dla nich pyszne grzanki z mozzarellą.

Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
Paweł Małecki i DG, używając praktycznie tych samych składników, przygotowali dwa zupełnie różne desery! Poznaj przepis na tartę i mus!

Precel z łososiem
Precel z łososiem i blanszowanym szpinakiem to świetny pomysł na smakowity początek i koniec dnia. Wystarczy 5 minut i gotowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Burger z cieciorki z dipem ananasowym
Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!

Placuszki z kaszy manny
Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!

Pizza na spodzie z kalafiora
Pizza to nie tylko tradycyjne ciasto. Możesz przygotować ją także na warzywnym spodzie, np. z kalafiora. Wypróbuj nowoczesny sposób na pizzę w wersji Kingi!