Spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz nieskomplikowane przepisy i smaki? Skuś się na makaron z masłem, mnóstwem ziół i chrupiącym boczkiem!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Boczek kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący.
PODSMAŻAMY ZIOŁA Z MASŁEM
Zioła myjemy, osuszamy, listki lub igiełki obrywamy. Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy tymianek, rozmaryn oraz szałwię i podsmażamy przez 1-2 minuty. Dodajemy bazylię i smażymy wszystko razem przez 30 sekund, doprawiamy solą i pieprzem.
PODAJEMY DANIE
Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dokładnie mieszamy z masłem ziołowym. Makaron podajemy posypany świeżo mielonym pieprzem oraz boczkiem i parmezanem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3230 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
807,5 kcal
Tłuszcz
35 g
Węglowodany
96,5 g
Błonnik
25,7 g
Białko
25,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek z bakłażana BBQ z humusem z bobem i wegańskim allioli
Czas na wegańską ucztę! Stek z bakłażana z delikatnym hummusem i wegańskim allioli możesz podać jako wspaniały lekki obiad. Sprawdź przepis i zaskocz domowników lub swoich gości.

Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki z tortilli
Szukasz szybkiego sposobu na sylwestrowe przekąski? Połącz i zwiń składniki, by podać roladki z tortilli według przepisu Kingi – każdy z trzech sposobów zachwyca prostotą i smakiem!

Faszerowane pomidorki koktajlowe
Niespodziewana wizyta gości? Warto mieć w zanadrzu szybki przepis na ciepłą pomidorową przekąskę z serowym farszem.

Okoń nilowy ze szparagami
Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.

Śliwki w aromatycznym syropie
Zamknij smak lata w słoiczku! Pyszne śliwki w aromatycznym syropie - doskonałe do deserów i ciast!

Wołowina po tajsku - pad kra pao
Wołowina po tajsku, znana jako pad kra pao, to niezwykle aromatyczne i sycące danie, które łączy w sobie smak soczystej wołowiny, świeżych warzyw oraz intensywnych przypraw. To klasyczne tajskie danie jest idealne dla miłośników kuchni azjatyckiej i może być serwowane zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje.