Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny farsz, najlepsza kapusta i domowy sos pomidorowy – tak powstają gołąbki, które pokocha cała rodzina. Przygotuj i spróbuj!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY WARZYWA NA TARCE
Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
GOTUJEMY KAPUSTĘ
Z kapusty wycinamy głąb. Warzywo oczyszczamy z zewnętrznych liści, umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy sól. Gotujemy ok. 6-8 minut na małym ogniu, aż liście zaczną mięknąć.
ODDZIELAMY LIŚCIE KAPUSTY
Liście przestudzonej kapusty delikatnie oddzielamy od główki. Powinniśmy uzyskać około 10 całych liści. Resztę kapusty oraz liście uszkodzone podczas zdejmowania, odkładamy do późniejszego wykorzystania.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
W dużej misce łączymy ugotowany, wystudzony ryż z mielonym mięsem. Doprawiamy tymiankiem, oregano, papryką, solą i pieprzem. Mieszamy.
ZWIJAMY GOŁĄBKI
Porcje farszu wykładamy na wystudzone liście kapusty. Boki i dół liści zakładamy do środka, a następnie zwijamy gołąbki.
PIECZEMY GOŁĄBKI
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi, odłożonymi wcześniej liśćmi kapusty, na których następnie układamy pierwszą porcję gołąbków.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Pomidory łączymy w rondelku z oliwą, tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kawałki pomidorów rozpadną się, a sos zgęstnieje.
PODAJEMY GOŁĄBKI
Gotowe gołąbki wykładamy na talerze. Polewamy sosem pomidorowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1787 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
178,7 kcal
Tłuszcz
1,5 g
Węglowodany
37,8 g
Błonnik
6 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hummus grzybowy
Nietypowe połączenie smaków – wyrazisty hummus z dodatkiem kremu grzybowego! To niesamowicie pyszne danie ma szansę zagościć na Twoim świątecznym stole.

Pizza marchewkowa
Klasyczna pizza z salami na wyjątkowym spodzie z tartą marchewką! To świetny pomysł na wyjątkowy obiad, który nawet najmłodszych zachęci do zjedzenia dodatkowej porcji warzyw.

Sałatka włoska Panzanella
Włoskie sałaty stanowią osobne dania, którymi spokojnie można się najeść. Proste, minimalistyczne sałaty z wysokiej jakości składników wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Jedną z najbardziej znanych i lubianych rodzajów włoskich sałatek jest tradycyjna, toskańska Panzanella. W tym artykule zdradzimy Ci nie tylko przepis, ale także historię powstania tej pysznej kompozycji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
Wypróbuj słodką wersję placków ziemniaczanych! Przygotuj do nich pyszny mus jabłkowy.

Tort sushi
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.

Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowa karpatka
Klasyczna karpatka z kakaowym twistem! To ciasto osłodzi każdą okazję, na przykład Dzień Babci i Dzień Dziadka. Słodki poczęstunek połączy pokolenia przy jednym stole i zapewni moc dobrych wspomnień.

Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
Wytrawny wypiek z ciasta francuskiego idealny na przyjęcia. Pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i wyglądem.

Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym
Aromatyczne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie z ziołami, przygotowane przy użyciu MC Smart, to doskonały pomysł na rodzinny obiad!