Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną • przepis • składniki • przygotowanie
Wyrazisty smak ryby wzbogacony grzybowym aromatem z dodatkiem pikantnej sałatki z ziemniaków.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRAWĘ PRZYGOTOWUJEMY DZIEŃ
przed podaniem.
ZANIM ZACZNIEMY PRZYGOTOWYWAĆ
potrawę, bardzo dokładnie myjemy suszone grzyby, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut.
GRZYBY GOTUJEMY DO
miękkości (ok. 30 MINUT) W: wodzie, w której się moczyły.
PRZYGOTOWANIE ŚLEDZIE KŁADZIEMY
do miski i zalewamy 1/2 litra mleka.
ODSTAWIAMY NA MNIEJ
więcej 20 minut.
OBRANE ZIEMNIAKI POKROJONE
w kostkę ok.
1 X 1
cm gotujemy w garnku do gotowania na parze do miękkości przez mniej więcej 15 minut (ziemniaki nie mogą się rozpadać).
NAMOCZONE I UGOTOWANE
grzyby kroimy w paseczki.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
dość dużą ilość (ok. 50 ML) OLEJU: rzepakowego, następnie smażymy na niej 2 cebule pokrojone w piórka i drobno posiekany czosnek – aż do zeszklenia, często mieszając.
POTEM DODAJEMY POKROJONE
grzyby, suszony majeranek, mielony biały pieprz i niewielką ilość soli. MIESZAMY.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I
dusimy ok. 8-10 MINUT.
UGOTOWANE ZIEMNIAKI PRZEKŁADAMY
do dużego naczynia (np. ŻAROODPORNEGO), DODAJEMY 1: cebulę, pokrojoną wcześniej w kostkę.
DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
oleju rzepakowego, białym pieprzem, solą i ostrą papryką w proszku.
NASTĘPNIE DODAJEMY BARDZO
drobno posiekaną natkę pietruszki i 2 małe łyżeczki octu spirytusowego (ziemniaki w trakcie doprawiania muszą być ciepłe).
DOKŁADNIE MIESZAMY W
celu połączenia się wszystkich składników. SAŁATKĘ ODSTAWIAMY NA: bok.
PATELNIĘ Z GRZYBAMI
zdejmujemy z ognia.
ŚLEDZIE ODSĄCZAMY NA
ręczniku papierowym, następnie kroimy je na mniejsze kawałki pod skosem na paski (o szerokości ok. 1 CM).
DO GRZYBÓW NA
patelni dodajemy olej rzepakowy (ok. 50 ML).
W MISCE UKŁADAMY
warstwami grzyby (muszą być ciepłe) i śledzie, zaczynając i kończąc na grzybach.
DOOKOŁA ŚLEDZI KŁADZIEMY
sałatkę ziemniaczaną.
CAŁOŚĆ PRZYSTRAJAMY NATKĄ
pietruszki i odstawiamy do lodówki.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2928,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
732,2 kcal
Tłuszcz
53,2 g
Węglowodany
27,9 g
Błonnik
37,6 g
Białko
37,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Duszone buraczki do obiadu
Duszone buraczki to pyszny i często spotykany dodatek do obiadów, zwłaszcza tych podawanych z ziemniakami i mięsem. Sprawdź, jak szybko można je przygotować!

Kanapka z polędwicą i jajkiem
Coś znacznie więcej niż zwykła bułka z szynką! Wypróbuj przepis Karola na kanapkę z polędwicą i jajkiem w koszulce – sprawdzi się na imprezach, a kolację zamieni w małą ucztę!

Sos kurkowy
Aromatyczny sos kurkowy z cebulką, czosnkiem i śmietaną, idealny do podania z ulubionym kawałkiem mięsa lub makaronem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.

Chutney śliwkowo-gruszkowe
Chutney doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, wszelkich dań w stylu indyjskim, a także serów.

Śledź świeży pieczony
Śledź w nowej odsłonie – marynowany w ziołach, a następnie upieczony i podany z ciemnym pieczywem oraz świeżą sałatą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
Niebanalne połączenie warzyw, owoców oraz orzechów polanych miodowo-cytrynowym sosem – idealne nie tylko jako dodatek!

Carpaccio z miodowego melona
Świeże, soczyste owoce, listki orzeźwiającej mięty i odrobina mocnego alkoholu. Kuszące i słodkie połączenie!

Gulasz wołowy
Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.