Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami • przepis • składniki • przygotowanie
Pierogi ze słodkim nadzieniem z marcepanu i suszonych owoców, możesz zarówno ugotować jak i upiec – wybierz swój ulubiony sposób!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy sól, rozdrobnione drożdże, żółtka, roztopione masło i większą część wody. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dolewamy stopniowo pozostałą część ciepłej wody.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NADZIENIA
Masę marcepanową dokładnie mieszamy z żółtkami i sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy, aż całość będzie jednolita. Śliwki i morele kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PIEROGI
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki o średnicy ok. 6-7 cm. Na środek nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4413 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
294,2 kcal
Tłuszcz
13,1 g
Węglowodany
38,7 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
W tej kanapce rządzą pieczarki! Ich wyjątkowy smak w połączeniu z twarogiem i chrzanem tworzy wyjątkowo udaną śniadaniową kompozycję. Sprawdź, jak to smakuje: także w wersji wegańskiej!

Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami
Czy łosoś dobrze sprawdzi się w połączeniu z porami, miodem i pistacjami? Nie musisz sobie wyobrażać, sprawdź!

Szybki stir fry z krewetkami
Ekspresowy, chrupiący, pełen warzyw i smaków w azjatyckim stylu! Jeśli ochota na stir fry z krewetkami pojawi się nagle, przygotuj go koniecznie według przepisu Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie ciasto Leśny Mech
Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie ciasto z kokosowym kremem stworzysz w swojej kuchni leśne historie! Upiecz biszkopt zielony jak mech i zaskocz nim gości!

Kurczak w prostym sosie barbecue
Sos barbecue to klasyka kuchni w stylu amerykańskim. W tym przepisie połączono go z udkami kurczaka. Smakuje rewelacyjnie!

Placki meksykańskie kukurydziane z bananami
Oryginalne, inspirowane Meksykiem placuszki na bazie bananów i purée z kukurydzy. Z sosem czekoladowym smakują wybornie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...

Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
W tym daniu łosoś został potraktowany po królewsku, ułożony na szpinaku i przykryty serem époisses.

Pita z jagnięciną
Karol Okrasa pokaże Ci, jak przygotować klasykę kuchni greckiej – delikatne chlebki pita wypełnione aromatyczną jagnięciną i jogurtowym sosem z miętą!