Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
LASKI WANILII PRZECINAMY WZDŁUŻ
na pół i tępą stroną noża wyjmujemy nasionka. Mleko, nasionka wanilii oraz same laski podgrzewamy. W mikserze ucieramy rozdrobniony marcepan, 90 g cukru oraz jedno żółtko. Stopniowo dodajemy pozostałe jajka i miksujemy do powstania puszystej masy. Drożdże ucieramy z dwiema łyżeczkami cukru. Laski wanilii wyciągamy z ciepłego mleka, zalewamy nim drożdże i dokładnie mieszamy.
ORZECHY DROBNO MIELEMY I
przesypujemy do miski. Marcepan ucieramy z żółtkami, żurawinami namoczonymi w rumie oraz sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Dokładnie mieszamy ze zmielonymi orzechami. W razie potrzeby dodajemy więcej soku.
WYROŚNIĘTE CIASTO DROŻDŻOWE WYJMUJEMY
na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy, nadając mu kształt równego prostokąta o grubości około 1 cm. Równomiernie smarujemy niewielką ilością roztopionego masła oraz całym przygotowanym nadzieniem. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi i kroimy na 5 równych części.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6708 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
335,4 kcal
Tłuszcz
14,1 g
Węglowodany
42,9 g
Błonnik
8,1 g
Białko
8,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
Zamiast smażenia – pieczenie, zamiast ziemniaków – aż cztery różne rodzaje warzyw, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich frytki! Zrób tę wyjątkową przekąskę i podaj ją z dipem ziołowym.

Łosoś na parze
Jeśli macie ochotę na delikatny i lekki posiłek, to doskonale się składa! Sprawdźcie przepis na łososia na parze przepełnionego aromatem świeżych warzyw, ziół i wyczuwalną kokosową nutą.

Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
Jesień rozkręciła się na dobre, a na Twojej przenośnej konsoli z Japonii masz grę wprost ze świata magii i czarodziejów? Jeśli tak, warto przygotować przepis na aromatyczną i korzenną zupę dyniową, dzięki której wczujesz się w klimat jeszcze bardziej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krupnik na wołowinie
Przygotuj doskonały krupnik, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Gotowany na kościach wołowych z dodatkiem ziemniaków i natki pietruszki.

Marmolada z fig i wanilii
Słodki smak fig komponujący się z nutą wanilii to idealny pomysł na dodatek do naleśników, omletów czy nawet mięs.

Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
Wypróbuj przepis z Podlasia na pyszną gęś z grzybami. Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z masą krówkową i figami
Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!

Zupa solferino
Zupa Solferino, znana także jako pomidorówka w stylu włoskim, to wykwintne danie, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Zupa ta charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem pomidorów, wzbogaconym o aromatyczne zioła i inne ciekawe dodatki. Tradycyjnie podawana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, zupa Solferino jest idealnym wyborem na lekki, ale sycący posiłek.

Makaron w sosie sojowym
Makaron w sosie sojowym z dodatkiem chrupiących warzyw i kurczaka to azjatycka propozycja Karola!