Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie • przepis • składniki • przygotowanie
Co robią Kinga i Karol na grillu? Brownie z powidłami, boczek i chrupiące chlebki naan – zobacz, że na grillu przygotować można wszystko!

Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MOKRE
Rozgrzewamy grill z pokrywką. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w żaroodpornej misce nad paleniskiem. Studzimy. W dużej misce łączymy mleko sojowe, powidła śliwkowe, oliwę z oliwek, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy roztopioną czekoladę, skórkę otartą z cytryny, odrobinę świeżej bazylii i kolendry.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SUCHE
Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i kakao. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Pozostałą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy razem z borówkami. Przelewamy ciasto do formy i posypujemy borówkami.
PIECZEMY CIASTO NA GRILLU
Pieczemy pod zamkniętą pokrywą grilla przez około 30-40 minut. Jeśli pieczemy ciasto w piekarniku, ustawiamy temperaturę 160°C. Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy. Posypujemy borówkami.
WYRABIAMY CIASTO
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie i kefir. Wyrabiamy łyżką, podlewając wodą. Ciasto wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką. Dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na bok. Boczek grillujemy z obu stron, aż będzie chrupiący.
GRILLUJEMY CHLEBKI NAAN
Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na równe części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek lub rozciągamy palcami. Lekko natłuszczamy ruszt oliwą z oliwek. Grillujemy chlebki z obu stron.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Bakłażana kroimy w plastry i grillujemy. Następnie kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojonego bakłażana, przecięte na pół pomidorki koktajlowe, posiekany czosnek i kolendrę. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Opcjonalnie posypujemy sałatkę kwiatami bzu. Chlebki rozcinamy na pół i nakładamy do nich sałatkę. Podajemy z grillowanym boczkiem i rozpuszczonym masłem z dodatkiem bazylii i kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3603,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
600,6 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
99 g
Błonnik
9,8 g
Białko
9,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Curry z warzywami
Niezwykle szybkie w przygotowaniu, proste i pełne warzyw – właśnie takie jest to curry z warzywami. Wypróbuj ten przepis i ciesz się niezwykłym smakiem inspirowanym kuchnią indyjską.

Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!

Faszerowane liście winogron
Kuchnia arabska pełna jest przypraw i wyraźnych smaków! Spróbuj liści winogron faszerowanych ryżem z dodatkiem mięty, szafranu i rodzynek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smoothie z żurawinami
Aksamitne smoothie o bardzo owocowym smaku to świetny pomysł na drugie śniadanie lub lunch. Wmiksuj się w ten przepis i sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie żurawin i bananów.

Sałatka colesław z czerwonej kapusty
Surówka coleslaw przygotowana z czerwonej kapusty to przyjemna odmiana. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, wrapów lub burgerów.

Herbata imbirowo-pomarańczowa
Idealny przepis na jesień – rozgrzewająca herbata z imbirem i pomarańczą. Pokochasz ten łatwy i szybki w przygotowaniu napój!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!

Puszyste ciasto z borówkami
Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!

Spaghetti z królikiem
Karol sięga po mięso królika, makaron i warzywa. Przygotuj danie według jego przepisu i sprawdź, jak łączą się smaki!