Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe • przepis • składniki • przygotowanie
Elegancki deser, inspirowany kuchnią francuską. Chrupiące ciastko z aksamitnym truskawkowym musem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MĄKĘ Z KAKAO PRZESIEWAMY,
dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier trzcinowy. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie jednolita masa (jeśli nie będzie się chciało kleić, należy dodać odrobinę zimnej wody). Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.
WODĘ Z MASŁEM ZAGOTOWUJEMY.
Przesiewamy mąkę z kakao i dodajemy stopniowo do wody, cały czas energicznie mieszając. Doprowadzamy do całkowitego połączenia się składników. Masę należy przestudzić. Następnie całość miksujemy, stopniowo dodając jaja. Masę przekładamy do worka cukierniczego i tworzymy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 12 babeczek.
POŁOWĘ MLEKA WLEWAMY DO
garnka, dodajemy rozmrożone truskawki oraz cukier. Całość miksujemy, a następnie zagotowujemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4374,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
364,5 kcal
Tłuszcz
21,8 g
Węglowodany
36,4 g
Błonnik
7,1 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak w cieście francuskim
Jeśli masz ochotę na idealną przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Poczuj aromatyczne połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem i nutą sera coulommiers de caractere. To bardzo proste w przygotowaniu, a gwarantuje wiele kulinarnych wrażeń!

Wytrawna tarta Tatin
Uwielbiasz francuskie sery? Jeśli tak, koniecznie spróbuj wytrawnej wersji tarty Tatin według przepisu Kingi! To aromatyczne i pełne warzyw danie, które zachwyca smakiem.

Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki z kajmakiem
Kruche babeczki to doskonały pomysł na szybką i słodką przekąskę, a w połączeniu z kajmakiem tworzą wyjątkowo pyszne połączenie. Rozpływające się w ustach babeczki wypełnione nadzieniem z kajmaku, posypane orzechami pekan to prawdziwa uczta dla podniebienia. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki!

Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
Biszkoptowe blaty przełożone gęstym kremem z białej czekolady i masą mascarpone. Wyjątkowy tort na każdą uroczystość!

Tradycyjny żurek na zakwasie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowy sernik z jabłkami
Rozpływający się w ustach, czekoladowy sernik na zimno z dodatkiem karmelizowanych w miodzie jabłek i cynamonu. Skuś się i przygotuj ciasto wg tego przepisu!

Paszteciki z grzybami i soczewicą
Pyszne paszteciki z grzybami i soczewicą to idealny pomysł na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj!

Stefanka — ciasto miodowe z kremem z kaszy manny
Stefanka to wyjątkowe miodowe ciasto podobne do popularnej w Czechach Marlenki. Warstwowe ciasto przełożone aksamitnym kremem z kaszy manny i powidłami, zachwyca swoją prostotą i złożonym smakiem. Poznaj nasz przepis na bajecznie pyszną stefankę!