Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami • przepis • składniki • przygotowanie
Włoski deser w wykonaniu samego mistrza cukiernictwa. Delikatna panna cotta ze słodkimi karmelizowanymi pomarańczami!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
śmietankę gotujemy z wanilią
Żelatynę namaczamy w wodzie. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Do garnka wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy nasionka wanilii i zagotowujemy. Dodajemy cukier, namoczoną żelatynę i pokruszoną białą czekoladę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
masę przelewamy do pucharków
Pozostałą śmietankę lekko ubijamy. Łączymy z ciepłą, lecz nie gorącą masą. Dokładnie mieszamy i przelewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
filetujemy pomarańcze
Pomarańcze filetujemy. Z pozostałego miąższu dokładnie wyciskamy sok.
robimy karmel
Na zimną patelnię wysypujemy cukier i powoli go karmelizujemy. Dodajemy masło, sok z pomarańczy. Gotujemy na niewielkim ogniu do uzyskania konsystencji sosu.
pomarańcze smażymy w karmelu
Dodajemy wycięte filety z pomarańczy i smażymy w sosie przez kilka minut z obu stron, uważając, by filety się nie rozpadły.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1932,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
483,2 kcal
Tłuszcz
29,2 g
Węglowodany
51,5 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stripsy z kurczaka
Stripsy z kurczaka, czyli jeden z ulubionych klasyków kuchni w stylu amerykańskim! Według przepisu Kuby przygotujesz je niemal bez dodatku tłuszczu w airfryerze i podasz z pysznym sosem.

Obiad jednoblaszkowy
Słyszeliście już na pewno o daniach jednogarnkowych, teraz czas na obiad jednoblaszkowy! Sprawdź, jak przygotować naprawdę sycący obiad z dużą ilością warzyw i soczystą polędwiczką z kurczaka.

Baklawa
Słodka, pełna orzechów i migdałów. Wypróbuj ten popularny deser, który z łatwością przygotujesz w swoim domu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pita z jagnięciną
Karol Okrasa pokaże Ci, jak przygotować klasykę kuchni greckiej – delikatne chlebki pita wypełnione aromatyczną jagnięciną i jogurtowym sosem z miętą!

Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!

Pani Walewska na puszystym cieście
Puszyste ciasto, gęsty krem, słodka beza, owoce i migdały – połączenie, które podkreśli wyjątkowość wielu chwil.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kolorowa sałatka w słoiku
Sałatkę w słoiku możesz zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Przygotuj ją z kaszą, warzywami i jogurtowo-miodowym dressingiem.

Bowl z wołowiną w stylu japońskim
Jeśli kochasz kuchnię inspirowaną Azją, ten bowl z wołowiną najpewniej idealnie trafi w Twój gust! Sprawdź, jak prosto można przygotować aromatyczne danie w stylu japońskim.

3 sposoby na dania z ryżu
Jak wykorzystać ryż w kuchni? Poznaj 3 pomysły Karola na proste i szybkie dania, które zasmakują całej rodzinie!