Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową • przepis • składniki • przygotowanie
Ziemniaczany placek w fantastycznym, beztłuszczowym wydaniu, a w dodatku z rewelacyjną pomoćką! Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Musisz po prostu spróbować!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE ZIEMNIACZANE
Ugotowane ziemniaki łączymy z żółtkami w misce. Dodajemy pieprz, mąkę i mieszamy do momentu uzyskania purée. Wyrabiamy ciasto.
FORMUJEMY I PIECZEMY PLACKI
Deskę do krojenia oprószamy mąką. Ciasto zbijamy w kulkę i dzielimy na dwie mniejsze. Formujemy na desce w placki o grubości ok. 2 cm.
PRZYGOTOWUJEMY POMOĆKĘ
Odcinamy końcówki szparagów i kroimy łodygi w cienkie plasterki. Dodajemy rozdrobniony widelcem ser twarogowy, pokrojoną w kostkę cebulę dymkę, oliwę, sól, pieprz, pokruszone nożem pistacje i pokrojoną w cienkie paski papryczkę chili. Mieszamy całość.
DEKORUJEMY TALERZE ŚMIETANĄ I MIODEM
Śmietanę łączymy z miodem i polewamy nią talerze.
PODAJEMY PLACKI
Na śmietanie z miodem układamy placki. Na placki kładziemy pomoćkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1476,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
738,4 kcal
Tłuszcz
27,3 g
Węglowodany
94,7 g
Błonnik
9,8 g
Białko
36,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
Kaczka z mandarynką? Takie nietypowe połączenie przygotował Karol! Wypróbuj przepis na pierś kaczki z sosem mandarynkowym i delikatnym purée. Tym daniem zaimponujesz swoim gościom.

Śmietankowe ciasto z owocami
Biszkoptowa warstwa przełożona konfiturą truskawkową, masa śmietankowa i borówki - dobrze brzmi i smakuje!

Kolorowa sałatka warzywna
Łatwa i szybka w wykonaniu sałatka warzywna z kiełkami, żółtym serem i pysznym dressingiem. Wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Muffinki brownie
Masz ochotę na prawdziwie czekoladowy deser? Odkryj głęboki smak czekolady i mięciutki środek muffinek w stylu brownie!

Zapiekanka tian z dodatkiem zapiekanego sera pavé
Znana francuska zapiekanka tian z aromatycznymi ziołami prowansalskimi i czosnkiem w nowej odsłonie! Dzięki dodatkowi zapiekanego sera pavé nabierze niezwykłego smaku.

Risotto z serem cheddar
Pomysł na pyszną kolację? Delikatne risotto na bazie białego wina i musztardy z dodatkiem wyśmienitego sera cheddar.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z grillowanym kurczakiem MCS
Pełna smaków, chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem w marynacie BBQ może stać się Twoim nowym ulubionym daniem. Rozsmakuj się w smakach inspirowanych kuchnią TEX-MEX.

Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
Śmietanowy sos z dodatkiem szpinaku i sera gorgonzola świetnie komponuje się ze schabem. Sprawdź, jak smakuje to doskonałe połączenie – wykorzystaj przepis Karola!

Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!