Maślane rogaliki • przepis • składniki • przygotowanie
Sięgnij po przepis Pawła na maślane rogaliki i ciesz się prostotą domowych wypieków. Smakują i pachną wybornie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY I UGNIATAMY CIASTO
Dodajemy resztę mleka, żółtka jajek i sól. Laskę wanilii przecinamy na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasiona i dodajemy do miski. Ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy za pomocą robota. W garnku roztapiamy masło i dodajemy je do ciasta.
ZWIJAMY ROGALIKI
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, tworząc pasek o szerokości ok. 30 cm. W razie potrzeby podsypujemy mąką z obu stron. Ciasto kroimy w trójkąty o 10-centymetrowej podstawie, uzyskując ok. 9 podłużnych trójkątów.
PIECZEMY ROGALIKI
Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem, posypujemy ziarnami i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3380,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
375,6 kcal
Tłuszcz
13,4 g
Węglowodany
53,1 g
Błonnik
11 g
Białko
11 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ryż na mleku z rabarbarem
Ryż na mleku z rabarbarem i malinami to pyszne połączenie, które nada się na śniadanie lub przekąskę dla najmłodszych.

Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
Prawdziwy rarytas na świątecznym stole podczas wegańskiej Wielkanocy, czyli śledzie bez śledzia, które przygotujesz z bakłażana, wykorzystując przepis Kingi!

Wegański twarożek z ziołami
Niech wielkanocny stół zapełni się roślinnymi potrawami! Przygotuj wegański twarożek według przepisu Kingi i ciesz się jego prawdziwie wiosennym smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z kaczych żołądków
Poznaj przepis na aromatyczny gulasz z żołądków!

Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!

Paszteciki z mięsem
Paszteciki drożdżowe to przekąska, która wielu osobom kojarzy się ze świętami. Wypełnione kapustą i grzybami paszteciki zachwycają swoim smakiem. A co jeśli wypełni się je mięsem? Przekonaj się sam, jak pyszne są paszteciki z mięsem z naszego przepisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Poduszeczki brzoskwiniowe
Połówki brzoskwiń wypełnione masą serową, ułożone na delikatnym cieście – oto pomysł na prosty i smaczny deser.

Lamingtony
Lamingtony to klasyczny australijski deser, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Te pyszne kostki z biszkoptu, obtoczone w czekoladowej polewie i obsypane wiórkami kokosowymi, stanowią doskonałą przekąskę. Przygotowanie lamingtonów wcale nie jest trudne i nie wymaga wielu składników, co czyni je świetnym pomysłem na bardziej budżetowy deser. Jak je zrobić? Poznajcie nasz przepis!

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
Przysmak, w którym aż roi się od migdałów. Słodki, pełen chrupiących orzechów, pachnący cytrusami… po prostu pyszny!