Placek z rabarbarem • przepis • składniki • przygotowanie
Gdy sezon na rabarbar w pełni – wykorzystaj nasz przepis na placek z rabarbarem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY RABARBAR
Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy na kawałki o grubości 2-3 cm. Orzechy włoskie drobno mielemy.
MIESZAMY CIASTO
Masło, cukier i sól ucieramy na jasny krem. Dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia, orzechy włoskie mieszamy, dodajemy na zmianę z mlekiem do ciasta, cały czas miksując na wolnych obrotach.
PIECZEMY PLACEK
Blachę do pieczenia natłuszczamy i wylewamy na nią ciasto. Rozkładamy na nim rabarbar, lekko dociskamy i posypujemy 30 g cukru waniliowego. Placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5174 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
258,7 kcal
Tłuszcz
16,3 g
Węglowodany
23,4 g
Błonnik
6,4 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gnocchi alla romana
Gnocchi alla romana, czyli gnocchi prosto z Rzymu przygotowane z… kaszy manny! To pomysł na te kluseczki w stylu włoskim, jakiego jeszcze nie znacie, z dodatkiem aromatycznego masła szałwiowego, pomidorków i świeżej burraty.

Strucla makowo-orzechowa
Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Jabłka nadają mu wilgotności, a dzięki orzechom wspaniale chrupie! Chlebek jabłkowo-cynamonowy według przepisu Pawła wypełni Twoją kuchnię zapachami jesieni. Skusisz się?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Francuskie ptysie serowe
Wytrawne ptysie z serem pleśniowym to doskonały pomysł na przekąskę podczas każdego przyjęcia.

Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne batony cytrynowe na orkiszowym spodzie słodzone miodem!

Caponata – przepis
Przekąska warzywna na ciepło lub zimno – idealna na kanapki lub grzanki! Wypróbuj przepis Kingi na caponatę inspirowaną kuchnią sycylijską!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.

Mizeria
Mizeria to klasyczny polski dodatek do obiadu, który zachwyca swoją świeżością i prostotą. Często gości na polskich stołach, zwłaszcza latem, kiedy ogórki są w najlepszej formie. Trudno jej nie lubić! Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.

Makaron z sosem orzechowym
Przygotuj się na pełen wachlarz smaków na swoim talerzu. Sprawdź przepis Pauli na makaron z idealnie współgrającymi smakowo ciecierzycą, masłem orzechowym, warzywami i wyrazistymi przyprawami. Łatwo, szybko i oczywiście – smacznie!