Baklawa grecka • przepis • składniki • przygotowanie
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE SYROP DO
garnka z wodą dodajemy cukier, sok z cytryny i miód.
STAWIAMY NA MAŁYM
ogniu i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając.
SYROP DOPROWADZAMY DO
zagotowania i gotujemy go przez 2-3 minuty, aż lekko zgęstnieje.
ODSTAWIAMY DO CAŁKOWITEGO
wystygnięcia.
CIASTO MASŁO ROZPUSZCZAMY
w rondelku.
BLASZKĘ NA CIASTO
(26x18 cm) smarujemy rozpuszczonym masłem.
CIASTO FRANCUSKIE WYJMUJEMY
z lodówki, dzielimy na 3 równe części.
PIERWSZĄ CZĘŚĆ DELIKATNIE
oprószamy mąką i rozwałkowujemy do wielkości blaszki.
WKŁADAMY JE DO
formy, a wierzch smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem.
ORZECHY (MIGDAŁY, NERKOWCE
i 50 g wyłuskanych pistacji) siekamy w drobną kostkę lub mielimy niezbyt drobno w naczyniu rozdrabniacza (tak, by pozostawić widoczne kawałki orzechów).
POSIEKANE ORZECHY ŁĄCZYMY
ze sobą w miseczce, mieszamy i dzielimy na dwie równe części.
POŁOWĘ WYSYPUJEMY NA
ciasto w blaszce.
WARSTWĘ PRZYKRYWAMY DRUGIM
blatem ciasta francuskiego i powtarzamy czynność.
OSTATNI (WIERZCHNI) PŁAT
ciasta układamy na warstwie z orzechami.
STARANNIE DOCISKAMY BRZEGI
ciasta.
OSTRYM NOŻEM KROIMY
(aż do dna formy) równoległe linie w odstępach 4-5 cm, tak aby powstały kwadraty.
WIERZCH BAKLAVY SMARUJEMY
rozpuszczonym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu), pieczemy przez około 40 minut (do momentu, aż ciasto podrośnie i nabierze lekko złotego koloru).
JEŚLI CIASTO ZACZYNA
się zbyt szybko rumienić, przykrywamy je folią aluminiową.
POD KONIEC PIECZENIA
posypujemy baklavę 50 g posiekanych pistacji.
CIASTO PO WYJĘCIU
z pieca polewamy wystudzonym syropem wzdłuż naciętych linii.
ODSTAWIAMY DO
wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3336 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
166,8 kcal
Tłuszcz
11,6 g
Węglowodany
13,3 g
Błonnik
3,2 g
Białko
3,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciastka francuskie z jabłkami
Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!

Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł, gdy chcesz podać bliskim prosty, smaczny i sycący obiad. Przygotuj ją według przepisu Karola!

Klasyczny francuski winegret
Jak przygotować klasyczny sos winegret? Zerknij na przepis DJ i zobacz, jakie to proste! Dzięki niemu Twoje sałatki nabiorą wyjątkowego smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Irlandzki chleb sodowy
Tradycyjny irlandzki chleb bez drożdży przygotujesz dzięki prostemu przepisowi Pawła! Wykorzystaj sodę i sekretny składnik, by cieszyć się smakiem domowego pieczywa!

Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
Masz ochotę na świąteczną sałatkę w innej odsłonie? Spróbuj tej z awokado, ziemniakami, pieczonym kalafiorem i koperkowym sosem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
Kawałki mięsa marynowane w rumie, miodzie, limonce i szałwii, aromatyzowane wędzonym boczkiem. Wyborny smak!

Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
Wystarczą niecałe dwie godziny, by przenieść się do Tajlandii i spróbować typowej dla tej kuchni potrawy.

Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
Jeśli lubisz jajka, musisz spróbować ich w tej formie! Zapiekane w mięsie mielonym i podane z sosem tatarskim smakują wyśmienicie.