Pierogi pieczone z kapustą i grzybami • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno siekamy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy.
WYRABIAMY CIASTO
Masło siekamy z mąką, dodajemy jaja, śmietanę i sól, wyrabiamy na jednolitą masę. Schładzamy w lodówce przez ok. 25 minut.
LEPIMY PIEROGI
Ciasto, podsypując mąką, wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm, po czym wycinamy koła o średnicy ok. 8-10 cm. Nakładamy farsz. Smarujemy brzegi roztrzepanym jajem z mlekiem i dokładnie zlepiamy, formując dość duże pierożki. Następnie smarujemy je nim z wierzchu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) przez 30-35 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4409,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
881,9 kcal
Tłuszcz
43,0 g
Węglowodany
106,9 g
Błonnik
21,4 g
Białko
21,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!

Schab w sosie własnym
Poszukujesz pomysłu na prosty, domowy obiad? Spróbuj zrobić schab w sosie własnym z naszego przepisu. Kruche, aromatyczne mięso podaj z ulubionymi dodatkami i smaczny posiłek dla całej rodziny jest gotowy! Poznaj nasz sposób na idealny schab w sosie własnym.

Serowy chlebek
Pyszna przekąska na spotkanie w gronie znajomych – świeży chlebek podany na ciepło z ciągnącym się serem i ziołami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Strucla makowo-orzechowa
Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!

Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!

Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
Aromatyczny kurczak marynowany w świeżych ziołach oraz pyszne gratin z warzyw – doskonały pomysł na smaczny obiad!

Mazurek miodowo-orzechowy
Mazurek to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków kojarzonych z Wielkanocą. Jednym z niezwykle aromatycznych wariantów tego wypieku jest mazurek miodowo-orzechowy, który łączy w sobie miodową słodycz z chrupkością orzechów. Jak przyrządzić pysznego mazurka? Poznaj nasz sposób na ten świąteczny wypiek!

Ciasto na pierogi
Pulchne, elastyczne i maślane – idealne ciasto na pierogi przygotujecie według przepisu Karola Okrasy! Wykorzystajcie je, by zachwycić rodzinę w święta!