Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście • przepis • składniki • przygotowanie
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY ZIEMNIAKI I CEBULĘ
Ziemniaki obieramy i ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną umieszczamy na sitku i odciskamy z wody do miski. Wodę po odciskaniu ziemniaków odstawiamy na chwilę, by skrobia opadła na dno, a następnie delikatnie odlewamy. Skrobię, która osadzi się na dnie, dodajemy do startych, odciśniętych ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
WYPEŁNIAMY LIŚCIE KAPUSTY MASĄ ZIEMNIACZANĄ
Blachę do pieczenia skrapiamy oliwą. Oliwę rozsmarowujemy po całej powierzchni blachy, na której następnie układamy pojedyncze liście kapusty. Liście wypełniamy obficie masą ziemniaczaną. Masę nakrywamy pojedynczymi liśćmi kapusty. Nie musimy dociskać liści do masy – pod wpływem ciepła skurczą się i dokładnie otulą masę ziemniaczaną, zamykając ją wewnątrz.
PIECZEMY POLEŚNIKI
Poleśniki pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie połowy czasu przeznaczonego na pieczenie możemy odwrócić poleśniki, by zarumieniły się z obu stron.
PODAJEMY POLEŚNIKI
Upieczone poleśniki podajemy z porcją jogurtu naturalnego. Z wierzchu oprószamy drobno posiekanym lubczykiem wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1121,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
560,8 kcal
Tłuszcz
7,9 g
Węglowodany
103,2 g
Błonnik
11,2 g
Białko
17,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułki maślane
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.

Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
Pachnące świeżym rozmarynem, miętą i tymiankiem delikatne kotlety z jagnięciny to idealny pomysł na mięsny obiad.

Kapusta z grzybami — wigilijny klasyk
Czy jest coś bardziej tradycyjnego na świątecznym stole niż aromatyczna kapusta z grzybami? To danie, które od wieków gości w polskich domach, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Nasz przepis na świąteczną kapustę z grzybami to prawdziwa klasyka — spróbuj zrobić go wraz z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
Wyrazisty smak ryby wzbogacony grzybowym aromatem z dodatkiem pikantnej sałatki z ziemniaków.

Świąteczne galaretki
Ciekawy sposób na kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych – połączenie delikatnej j śmietanki z galaretką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Naleśniki z syropem kawowym
Na śniadanie, lunch, deser! Wypróbuj przepis Okrasy na naleśniki z syropem kawowym!

Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem
Czas na kanapkę z kurczakiem w wietnamskim stylu! Przygotuj banh mi ga i sprawdź, jak smakuje jedno z najpopularniejszych dań street food na świecie!

Wegańskie ciasto à la panna cotta
Smak deseru, który pokochał cały świat, ale w całkiem nowej odsłonie! Ciasto panna cotta jest w pełni roślinne, proste i tak pyszne, że przygotujesz je na pewno więcej niż raz.