Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Kolorowo, pożywnie i smacznie – te wszystkie cechy łączy w sobie bowl przygotowany przez Kingę i jej gościnię. Zobacz, jak łatwo możesz go przygotować w swojej kuchni!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY CZERWONĄ CEBULĘ
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku gotujemy ocet, syrop klonowy i wodę. Pokrojoną cebulę zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy na czas przygotowywania pozostałych składników, czyli ok. 20‑30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SEZAM I BIAŁKO
W misce łączymy sezam biały z czarnym. W drugiej misce ubijamy delikatnie białko, aby było spienione. Na blasze układamy papier do pieczenia i wylewamy na niego 1 jedną łyżkę oliwy.
PIECZEMY ŁOSOSIA
Łososia kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy kawałek łososia (tylko stronę z mięsem) najpierw zanurzamy w białku, a następnie w sezamie. Tak przygotowaną rybę układamy na blasze skórą do dołu, solimy do smaku i skrapiamy oliwą. Łososia i skropione oliwą dwie kromki chleba pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 10-15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i sos sriracha. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i także dodajemy do miseczki. Całość dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY OSTRY MAJONEZ
W innej miseczce mieszamy majonez, sos sriracha i drobno posiekany szczypiorek.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Do miski wkładamy szpinak, kiełki, posiekaną kolendrę i przekrojone na pół pomidorki. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI DANIA
Sałatkę i komosę ryżową układamy w dużej misie. Na nie nakładamy fasolkę edamame i pokrojone w plastry awokado. Dodajemy pieczonego łososia, marynowaną cebulę i grzanki. Całość skrapiamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem, a łososia ozdabiamy ostrym majonezem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2173,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
543,4 kcal
Tłuszcz
32,3 g
Węglowodany
45,2 g
Błonnik
18,3 g
Białko
18,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z makaronu soba
Sałatka z makaronu soba to pyszne danie w stylu azjatyckim, które przygotujesz w swojej kuchni w zaledwie 20 minut. Wypróbuj ten przepis i odkryj smaki Azji razem z Kuchnią Lidla!

Sushi
Przygotuj pyszne sushi dla swoich przyjaciół i rodziny!

Chrupiące edamame z airfryera
Słone, aromatyczne, z lekką nutą umami – pieczone edamame w marynacie z miso i czosnku to idealny sposób na szybką przekąskę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Trufelki migdałowe
Eleganckie trufle z czekoladą, likierem i kakao sprawdzą się na przyjęciach, ale też jako prezent dla bliskich.

Ryż smażony z warzywami i jajkiem
Jak wykorzystać resztki ugotowanego ryżu? Na przykład przygotować smażony ryż z jajkiem i warzywami! Nie znasz takiego połączenia? Koniecznie sprawdź przepis Kingi! To superdanie zero waste!

Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie
Pyszne i chrupiące ziemniaczki obtoczone klejącym, ostrym sosem w stylu azjatyckim. Ciężko wyobrazić sobie lepszą przekąskę!

Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.

Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli
Kanapka dla bardzo głodnych i spragnionych niezwykłych doznań smakowych!