Paupiette z indyka nadziewane ricottą i pieczarkami z pieczoną papryką, winogronem i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Czy wiesz, jak Francuzi przygotowują zrazy? Zaraz wszystko będzie jasne. Szykuj się na smakowitą niespodziankę.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 160°C (termoobieg).
PRZYGOTUJ 2 NACZYNIA
żaroodporne, folię spożywczą, tłuczek do mięsa, sznurek do zawijania zrazów.
PIECZONE PAPRYKI POZBAWIONE
gniazd nasiennych papryki (czerwone, zielone i żółte) kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
DODAJEMY WINOGRONA, POKROJONE
w talarki zielone i czarne oliwki oraz pokrojoną półtalarki cytrynę.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY ŚWIEŻO
mielonym pieprzem i solą oraz polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
PIECZEMY W PIEKARNIKU
nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez mniej więcej 35-40 minut (sprawdzamy co jakiś czas, czy papryki są upieczone, mieszamy, danie może być do godziny w piekarniku).
PO WYJĘCIU Z
piekarnika doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy.
PAUPIETTE Z INDYKA
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (2-3 łyżki).
NA MOCNO ROZGRZANEJ
oliwie podsmażamy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy niewielką ilością soli, mieszamy, podsmażamy.
GDY PIECZARKI PUSZCZĄ
wodę, dodajemy posiekany ząbek czosnku i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY PRZEZ
mniej więcej 2-3 minuty (aż cebula będzie szklista), następnie przekładamy do czystej miseczki. WYSTUDZAMY.
DO WYSTUDZONYCH PIECZAREK
dodajemy odsączony serek ricotta, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, 2 żółtka, całość doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu oraz 1,5 szczypty gałki muszkatołowej.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
UMYTY I OSUSZONY
filet z indyka kroimy wzdłuż włókien, następnie na ukos na kawałki.
KAWAŁKI INDYKA UKŁADAMY
między dwoma płatami folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka z obu stron (nie rozbijamy zbyt mocno, by nie zniszczyć struktury mięsa).
MIĘSO Z INDYKA
odwijamy z folii, doprawiamy solą i pieprzem.
NA KAŻDYM ROZBITYM
kawałku mięsa układamy 1 plaster szynki serrano, farsz z pieczarek (farsz rozprowadzamy za pomocą łyżki) oraz kilka listków szałwii (2-3 listki).
ZA POMOCĄ FOLII
spożywczej zwijamy zrazy, następnie zdejmujemy je z folii spożywczej.
BY ZRAZY SIĘ
nie rozwijały, obwiązujemy je sznurkiem.
ZRAZY OBTACZAMY W
niewielkiej ilości mąki (mąki nie może być zbyt dużo na zrazach).
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
2 łyżki oliwy z oliwek, następnie rozpuszczamy 10 g masła, podsmażamy wszystkie zrazy na złoty kolor z obu stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut.
SOS Z PATELNI,
na której smażyliśmy zrazy, usuwamy nadmiar tłuszczu, na patelnię przekładamy pokrojone pieczarki, doprawiamy je solą i smażymy do momentu, aż wyparuje woda, mieszając.
NASTĘPNIE DODAJEMY 2
posiekane ząbki czosnku, całość podsmażamy ok. 2 MINUT.
NASTĘPNIE NA PATELNIĘ
dolewamy ½ kieliszka białego wina i 150 ml śmietany.
SOS REDUKUJEMY DO
uzyskania pożądanej konsystencji (mniej więcej 3-4 minuty).
ZREDUKOWANY SOS DOPRAWIAMY
pieprzem i niewielką ilością soli.
DODAJEMY 2 ŁYŻKI
posiekanej natki pietruszki.
PIECZONE PAPRYKI PRZEKŁADAMY
do miseczek, dekorujemy natką pietruszki.
ZRAZY WYJMUJEMY Z
piekarnika, zdejmujemy z nich sznurek i kroimy je na ukos.
SOS WYKŁADAMY NA
talerz, na sosie układamy pokrojone zrazy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2469,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
617,4 kcal
Tłuszcz
38,0 g
Węglowodany
47,4 g
Błonnik
28,9 g
Białko
28,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.

Pizza z patelni
Pizza z patelni, nazywana też pan pizzą, to smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej pizzy, do której przygotowania nie trzeba nawet włączać piekarnika. Pulchne ciasto, świeże dodatki i pyszny sos pomidorowy z serową pierzynką – tego połączenia nie da się nie kochać. Jak przygotować prostą i szybką pizzę z patelni? Poznaj nasz sposób!

Risotto z pieczarkami
Pomysł na nieskomplikowane, jednogarnkowe danie – delikatny ryż arborio z podsmażonymi pieczarkami i dodatkiem czosnku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab w sosie własnym
Poszukujesz pomysłu na prosty, domowy obiad? Spróbuj zrobić schab w sosie własnym z naszego przepisu. Kruche, aromatyczne mięso podaj z ulubionymi dodatkami i smaczny posiłek dla całej rodziny jest gotowy! Poznaj nasz sposób na idealny schab w sosie własnym.

Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
W zależności od regionu Polski – pyzy lub pampuchy! Bezglutenowe, na mące gryczanej z pysznym sosem śliwkowym!

Odwrócone ciasto z ananasem
Ciasto ananasowe z plastrami skarmelizowanego ananasa na wierzchu, z delikatnym ciastem z dodatkiem wiórków kokosowych. Świetne połączenie smaków w cieście wg przepisu Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bezy — przepis podstawowy
Bezy to jeden z tych deserów, który pamięta się z dzieciństwa. Małe, spiralne, słodkie beziki zachwycają swoją lekkością i delikatnym smakiem. Są idealnym dodatkiem do kawy, herbaty czy jako dekoracja innych wypieków. Przygotowanie ich wymaga zaledwie kilku składników. Jak zrobić bezy? Odkryjcie nasz podstawowy przepis!

Pieczona nadziewana papryka
Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.

Quisotto ze szpinakiem i chorizo
Quisotto to forma risotta na bazie quinoa! Spróbuj go w wersji ze szpinakiem i smażonym chorizo!