Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką • przepis • składniki • przygotowanie
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZANKĘ RYŻU WRZUCAMY
razem z przyprawą curry do gotującej się, osolonej wody i gotujemy pod przykryciem zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
FASOLKĘ OCZYSZCZAMY, KROIMY
na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 8-12 minut, w zależności od grubości.
RYŻ I FASOLKĘ
odcedzamy, osączamy i odstawiamy do przestygnięcia.
GREJPFRUTY OBIERAMY, USUWAJĄC
również białą, wewnętrzną skórkę.
FILETY WYKRAWAMY Z
błonek, zbierając sok.
POZOSTAŁY MIĄŻSZ DOBRZE
wyciskamy.
SZALOTKĘ I IMBIR
obieramy i drobno kroimy.
OBA SKŁADNIKI MIESZAMY
z oliwą z oliwek, około 5 łyżkami zebranego soku grejpfrutowego, miodem, solą i pieprzem.
MIESZAMY Z RYŻEM
i fasolą i marynujemy pod przykryciem minimum przez 1 godzinę.
FILETY Z GREJPFRUTA
wstawiamy pod przykryciem do lodówki.
SAŁATĘ CZYŚCIMY, MYJEMY,
suszymy i rwiemy na kawałki.
FILETY Z GREJPFRUTA
łączymy z sałatą i doprawiamy.
SER KOZI KRUSZYMY
i posypujemy nim sałatę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
WSKAZÓWKA
ZAMIAST GREJPFRUTA: do przygotowania sałatki możemy użyć również pomelo.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1460,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
486,9 kcal
Tłuszcz
19,3 g
Węglowodany
65,5 g
Błonnik
5,7 g
Białko
14,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karp winiarza i francuska zapiekanka
Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.

Wiosenne jajka przepiórcze
Zobacz, jak przygotować jaja przepiórcze z dodatkiem majonezu w dwóch smakach. Doskonale sprawdzą się jako wiosenna przekąska!

Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii to niezwykle smaczna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych pasztetów. Ten wegetariański przysmak wyróżnia się swoim smakiem i konsystencją, a sposób jego przygotowania jest prosty i przyjemny. W jaki sposób przyrządzić smaczny pasztet z cukinii i innych warzyw? Odkryj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jaglanka z truskawkami i chałwą
Smaczne śniadanie to gwarancja udanego dnia! Przygotuj jaglankę z truskawkami i chałwą według niezawodnego przepisu Kingi Paruzel!

Tort bez pieczenia z owocami leśnymi
Tort bez pieczenia z biszkoptami i owocami leśnymi. Pyszny, wegetariański, inspirowany produktami we włoskim stylu i idealny na lato. Przygotuj go i sprawdź, jak smakuje!

Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym
Jeżeli uwielbiasz łososia, wypróbuj koniecznie przepis na grillowaną rybę w delikatnym sosie śmietanowo-szafranowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach
Nieskomplikowany przepis na pieczonego całego kurczaka z cebulą i selerem, nacieranego musztardą Dijon.

Tonic espresso
Tonic espresso to harmonijne połączenie świeżo parzonej kawy z orzeźwiającym smakiem toniku, które cieszy swoim egzotycznym smakiem. Napój ten ochoczo pijany jest w modnych kawiarniach i restauracjach, ale z nami bez trudu przyrządzisz go w domu! Jak przygotować odświeżającą kawę z tonikiem? Odkryj nasz przepis na ten modny napój!

Kruchy mazurek z kremem pistacjowym i bakaliami
Co postawisz na wielkanocnym stole? Może wybierzesz świetny przepis na kruchy mazurek? Sprawdź i przygotuj go dla swoich domowników. W Twoim domu zagoszczą słodkości z pistacjową nutą i bakaliami, najlepiej – przygotuj na zapas!