Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego • przepis • składniki • przygotowanie
Zachwyć najbliższych, przygotowując okrągłe cukinie. Faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami smakują wyśmienicie.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY CUKINIE
Cukinie myjemy i w całości wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. W międzyczasie bułkę moczymy w ciepłej wodzie. Pomidory osączamy i siekamy. Bułkę odciskamy. Mieszamy z mielonym mięsem, pomidorami i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
FASZERUJEMY CUKINIE
Cukinie wyciągamy z wody. Z każdej cukinii odcinamy górną część, usuwamy nasiona i włókniste wnętrze (możemy to łatwo zrobić za pomocą łyżki). Faszerujemy mielonym mięsem i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
ZAPIEKAMY
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut. Posypujemy startym ementalerem, odkrojoną górną część kładziemy obok cukinii i zapiekamy przez kolejne 10 minut. Przed podaniem przykrywamy warzywa odkrojoną górną częścią. Podajemy z chrupiącym, białym chlebem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2317,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
386,2 kcal
Tłuszcz
20,2 g
Węglowodany
26,5 g
Błonnik
28,1 g
Białko
28,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.

Faszerowana dynia
Zupa z dyni to niejedyny sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Przygotuj z dyni coś innego i wypełnij ją farszem bogatym w wiele smaków.

Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
Aromatyczne ciasteczka cytrynowe z dodatkiem niebieskiego maku. To idealny przepis na szybkie w przygotowaniu słodycze do herbaty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
Delikatne rybne filety zapieczone z orzechami i szpinakowo-serowym farszem. Smakowity pomysł na lekki i zdrowy posiłek.

Stek z udźca jelenia z rozmarynem
Wyjątkowa okazja? Przygotuj aromatyczny stek z udźca jelenia z rozmarynem w sosie blue cheese. Twoi goście będą zachwyceni!

Babka na parze
Idealny pomysł na wilgotną, czekoladowo-waniliową babkę na Wielkanoc, którą przygotujesz… na parze! W dodatku dzięki termorobotowi MC Smart zajmie Ci to niezwykle mało czasu i nie będzie wymagać brudzenia wielu naczyń.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wytrawna tarta Tatin
Uwielbiasz francuskie sery? Jeśli tak, koniecznie spróbuj wytrawnej wersji tarty Tatin według przepisu Kingi! To aromatyczne i pełne warzyw danie, które zachwyca smakiem.

Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!

Domowa ice tea z nektarynek
Poznaj przepis na orzeźwiającą, domową, mrożoną herbatę o smaku nektarynek. Gwarantujemy, że pokochasz ten napój!