Wytrawne muffinki • przepis • składniki • przygotowanie
Muffinki smakują doskonale także na wytrawnie! Poznaj przepis na serowe muffiny ze szpinakiem.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY SZPINAK
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy rozmrożony szpinak i podsmażamy, aż cały płyn wyparuje. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku.
PRZYGOTOWUJEMY MUFFINY
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i 50 g sera cheddar pokrojonego w kostkę. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka, oliwę, ricottę i podsmażony szpinak. Następnie suche składniki łączymy z mokrymi. Masę doprawiamy solą i pieprzem.
PIECZEMY MUFFINY
Formę do muffinów wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowaną masą. Pozostałe 50 g sera cheddar ścieramy na tarce i posypujemy nim muffiny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut. Przed wyjęciem muffinów z piekarnika sprawdzamy suchym patyczkiem, czy są upieczone. Gdy lekko ostygną, wyciągamy je z formy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2884,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
480,7 kcal
Tłuszcz
26,9 g
Węglowodany
41,9 g
Błonnik
18,3 g
Białko
18,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Risotto z grzybami
Klasyka w stylu włoskim dobra na każdą okazję. Spróbuj kremowego, grzybowego risotta z pieczarkami i borowikami.

Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
Zapiekanki z grillowanymi warzywami i kurczakiem, pełne żółtego sera i sera feta. To pomysł na niesamowicie sycącą, pyszną przekąskę, której trzeba spróbować!

Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
Zamiast smażenia – pieczenie, zamiast ziemniaków – aż cztery różne rodzaje warzyw, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich frytki! Zrób tę wyjątkową przekąskę i podaj ją z dipem ziołowym.

Ostra zupa z rybą i ryżem
Doskonałe połączenie kolendry, imbiru, trawy cytrynowej w zupie rybnej z ryżem!

KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwór w zalewie z octu jabłkowego według przepisu Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
Dopadł Cię duży głód? Mamy przepis na naprawdę sycący obiad! Przygotuj kremowy szpinak z jajecznicą i ziemniakami – dużo i pysznie!

Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.

Zalewajka
Jedna z najbardziej charakterystycznych zup kuchni regionalnych, która w smaku przypomina żurek. To pyszne danie, dzięki dodatkowi kiełbasy i boczku, jest nie tylko niezwykle aromatyczne, ale też sycące.