Mątwa w białym winie • przepis • składniki • przygotowanie
Szybki i prosty sposób na oryginalne danie z owocami morza: mątwy przyrządzone z wytrawnym winem, oliwkami i pietruszką.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ROZMROŻONE MĄTWY
dokładnie płuczemy i osuszamy.
KROIMY NA MNIEJSZE
kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
CEBULĘ DROBNO SIEKAMY
i smażymy na rozgrzanej oliwie do miękkości.
DODAJEMY CZOSNEK, SMAŻYMY
jeszcze chwilę i dodajemy pokrojone mątwy.
SMAŻYMY RAZEM
ok. 4-5 MINUT.
ZALEWAMY CAŁOŚĆ WINEM
i gotujemy, aż wino prawie odparuje.
DODAJEMY NATKĘ PIETRUSZKI
oraz pokrojone w plasterki oliwki.
DUSIMY POTRAWĘ JESZCZE
ok. 20 MINUT, AŻ: mątwa będzie całkowicie miękka.
DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i ewentualnie sokiem z cytryny.
JAK PODAWAĆ DANIE
podajemy posypane posiekaną zieloną pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1069,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
267,4 kcal
Tłuszcz
4,9 g
Węglowodany
14,7 g
Błonnik
24,4 g
Białko
24,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szparagi w boczku
Proste i pyszne danie, które stanie się hitem każdego grilla z rodziną czy ze znajomymi. Krótki czas grillowania sprawi, że idealnie sprawdzi się jako przystawka lub szybki lunch.

Śniadaniowy chlebek marchewkowy
Wypróbuj przepis Karola na pyszny chlebek marchewkowy – doskonały zarówno na śniadanie, jaki i przekąskę do szkoły lub pracy!

Szpinakowe smoothie z morelami
Zielone smoothie świetnie nadaje się na śniadanie. Spróbuj szpinakowego z morelami i winogronami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Welsch z północnej Francji z serem cheddar
Sycąca chlebowa zapiekanka z boczkiem, piwnym sosem i smażonym jajkiem. Tradycyjna, wiejska potrawa kuchni francuskiej.

Tosty francuskie z lodami i sałatką owocową
Mnóstwo smaków, tekstur i kolorów w jednym deserze! Tosty francuskie podane z sałatką z owoców, lodami i bitą śmietaną zaspokoją Twój apetyt na coś słodkiego i będą ozdobą każdego stołu.

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa koperkowa
Wiosenna, pełna warzyw zupa koperkowa Karola zachwyca lekkością i wspaniałym połączeniem smaków. Poznaj sekretny składnik przepisu i ugotuj ją dla bliskich!

Świąteczna owsianka
Wypróbuj przepis na rozgrzewającą i pachnącą świętami owsiankę, którą przygotujesz w mig w swoim MC Smart!

Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
Nie ma nic prostszego i szybszego niż wegańska tarta na spodzie z pysznym waniliowym serkiem