Pasztet z selera • przepis • składniki • przygotowanie
Pasztet z selera to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pasztetów. Nie jest to tylko opcja dla wegetarian — może przypaść do gustu także miłośnikom klasycznych pasztetów mięsnych. Pasztet z selera świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, a także jako przekąska na różne okazje. Spróbuj zrobić go wraz z nami i przekonaj się, jaki jest pyszny!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchew, seler oraz seler naciowy myjemy i osuszamy. Obieramy warzywa ze skórki. Ścieramy je wszystkie na tarce do miski. Cebulę i czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy i zostawiamy na desce.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Do rondelka wkładamy masło i rozgrzewamy je, a potem wrzucamy czosnek oraz cebulę. Smażymy przez 2-3 minuty i dodajemy resztę warzyw. Mieszamy i podsmażamy przez kolejne 4-5 minut.
DODAJEMY BULION
Wlewamy bulion do warzyw i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy wszystko przez 30 minut i odstawiamy do przestudzenia. Rozgrzewamy piekarnik do 185°C.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Dodajemy bułkę tartą, jaja oraz obie papryki do rondla i wszystko ze sobą mieszamy.
PIECZEMY PASZTET
Smarujemy keksówkę masłem i lekko oprószamy bułką tartą, a potem przekładamy do niej całą masę z rondla. Wkładamy wszystko do pieca i pieczemy przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Upieczony pasztet studzimy i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2368,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
338,3 kcal
Tłuszcz
8,1 g
Węglowodany
53,9 g
Błonnik
5,9 g
Białko
11,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
Lekki i kremowy mus czekoladowy, czyli czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami. Ten przepis koniecznie musisz wypróbować!

Ośmiorniczki z grilla
Odbiegający od tradycji, ale bardzo smaczny pomysł na grilla: kawałki ośmiornicy w marynacie z sosem peri-peri.

Ciasteczka bezglutenowe
Chrupiące i delikatne ciasteczka maślane tym razem w wersji bezglutenowej. To idealny przepis dla osób unikających glutenu, choć są tak pyszne, że z pewnością zasmakują wszystkim miłośnikom słodkości.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Puszysty krem z melona
Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!

Odchudzone lasagne
Mięso mielone z kurczaka, mnóstwo warzyw i ziół – to sposób Karola Okrasy na lżejszą wersję lasagne!

Brukselka zapiekana z boczkiem
Brukselka to nuda? Nic z tych rzeczy! Wypróbuj przepis Karola i odkryj ją na nowo! Doskonale chrupiąca, podana z boczkiem i doskonałym sosem – w takiej brukselce się w niej zakochasz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem
Wypróbuj przepis Darii na nowoczesną zupę pomidorową z ciecierzycą i ananasem. To naprawdę pyszne połączenie!

Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
Sylwestrowe roladki z bakłażana zaproponowane przez Karola nie tylko estetycznie wyglądają, ale również obłędnie smakują dzięki farszowi z ricotty. Spróbuj koniecznie!

Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej.
Pyszna propozycja nie tylko dla fanów owoców morza: krewetki z cukinią w delikatnym sosie na bazie mleka kokosowego.