Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonały pomysł na obiad, brunch lub kolację: kaszotto gryczane z pożywnymi i smacznymi dodatkami. Wypróbuj ten przepis i odkryj smak kaszy na nowo!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY CEBULĘ, CZOSNEK, PIECZARKI I MARCHEWKĘ
W głębokiej patelni, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy orzechy nerkowca. Smażymy chwilę, mieszając.
PRAŻYMY KASZĘ GRYCZANĄ I PODGRZEWAMY BULION
Na osobnej, suchej patelni na niewielkim ogniu prażymy surową kaszę, co jakiś czas mieszając.
GOTUJEMY KASZOTTO
Podprażoną kaszę dodajemy do podsmażonych warzyw, mieszamy. Zawartość patelni zalewamy 1 łyżką wazową podgrzanego bulionu, mieszamy i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego bulionu.
PODAJEMY KASZOTTO
Pod koniec gotowania opcjonalnie ponownie doprawiamy kaszotto oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowe danie nakładamy na talerze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1322,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
330,6 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
45,6 g
Błonnik
14,7 g
Białko
14,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto
Wytrawne muffinki bez mąki? Jak najbardziej! Takie właśnie są muffinki jajeczne z dodatkiem sera cheddar, szpinaku i aromatycznego prosciutto. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie.

Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!

Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika
Zrób hardkorowe kotlety mielone, a w trakcie przygotowania ćwicz swoje mięśnie! Sprawdzona receptura Roberta Burneiki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!

Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!

Jambalaya z kabanosami
Spróbuj jambalayi w podkręconej wersji, z kabanosami! Inspirowana daniem z Nowego Orleanu, zachwyca kompozycją przypraw i dodatków w postaci kurczaka, krewetek w maśle oraz natki pietruszki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Szaszłyki z grilla w wegetariańskiej odsłonie Kingi Paruzel! Bakłażany, tofu i brokuł, a wszystko to w pysznym domowym sosie teriyaki. Wypróbuj!

Pasztet z ciecierzycy
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym
Łosoś pachnący Azją - z mlekiem kokosowym, limonką, świeżym imbirem i kolendrą.