Angielskie muffiny z kurczakiem mojo • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a w dodatku nadziane aromatycznym kurczakiem „mojo” i pieczonymi warzywami. To świetny pomysł na posiłek, którego smak niemal przenosi w inny wymiar.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mleko podgrzewamy, aby było letnie, nie zagotowujemy. Mąkę przesypujemy do miski i w jej środku robimy wgłębienie. Do tego wgłębienia dodajemy cukier, ciepłe mleko i drożdże – składniki delikatnie mieszamy, tak aby trochę mąki zostało na brzegach, i odstawiamy na ok. 5 minut przykryte bawełnianą ściereczką.
WYRABIAMY CIASTO
Pracujący rozczyn mieszamy, starannie zgarniając mąkę, która została na ściankach miski, dodajemy wodę i sól. Całość krótko zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aby wyrosło.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ DO KURCZAKA
Cytrusy dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę za pomocą tarki o drobnych oczkach. Do miski z otartymi skórkami cytrusów wyciskamy ich sok. Ząbki czosnku rozgniatamy, rozcieramy bokiem ostrza noża, solimy i drobno siekamy. Tak przygotowany czosnek dodajemy do miski z cytrusami wraz z oliwą i całość dokładnie mieszamy.
MARYNUJEMY KURCZAKA
Udka solimy z obu stron i odkładamy na kilka minut. Po tym czasie kurczaka przekładamy do marynaty, dokładnie go nią nacieramy i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
WYKRAWAMY MUFFINY Z CIASTA
Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, wałkujemy na grubość ok. 2 cm, składamy w kopertę i odkładamy na moment, aby odpoczęło. Następnie dzielimy je na pół, podsypujemy kaszą manną i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy z niego okręgi za pomocą szklanki.
SMAŻYMY I PIECZEMY MUFFINY
Muffiny delikatnie skrapiamy wodą i oprószamy jeszcze odrobiną kaszy manny z obu stron. Na patelni roztapiamy klarowane masło i delikatnie je solimy, aby tłuszcz mniej strzelał. Muffiny smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor (przez ok. 1,5 minuty). Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Kalafior (wraz z kilkoma liśćmi) kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę, a chili pozbawiamy pestek i siekamy. Pomidory również kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy solą, skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy.
PIECZEMY KURCZAKA I WARZYWA
Naczynie żaroodporne z warzywami ustawiamy na dnie piekarnika. Nad nimi wkładamy ruszt i układamy na nim zamarynowane udka kurczaka. Całość pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. W połowie pieczenia kurczaka polewamy częścią marynaty, tak aby spłynęła też na piekące się warzywa.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Pozostałą marynatę przelewamy na patelnię i podgrzewamy. Do lekko gotującej się marynaty przelewamy sos powstały w naczyniu z piekącymi się warzywami (bez samych warzyw). Płyn gotujemy, aż się zredukuje, dodajemy miód i masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy, aby masło orzechowe się roztopiło. Następnie na patelnię dodajemy kawałki zimnego masła i mieszamy, aż masło się roztopi, a sos zgęstnieje.
ŁĄCZYMY MIĘSO Z SOSEM
Upieczonego kurczaka przekładamy do folii aluminiowej i odkładamy na bok, aby odpoczął. Miętę i pietruszkę siekamy i przekładamy do miski z przygotowanym wcześniej sosem. Następnie do sosu przekładamy kawałki mięsa (lekko poszarpane, obrane z kości) i całość mieszamy.
PODAJEMY MUFFINY
Muffiny przekrawamy wzdłuż na pół. Na dolnych połówkach układamy po porcji warzyw i kurczaka i przykrywamy je górnymi połówkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4234,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
705,7 kcal
Tłuszcz
39,1 g
Węglowodany
58,4 g
Błonnik
8,5 g
Białko
24,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.

Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
Delikatne mięso z piersi kurczaka smakuje doskonale w świeżym połączeniu z cytrynowo-czosnkowym ryżem i zielonymi warzywami. Grilluj składniki, łącz wiosenne smaki i stwórz bowl idealny na lekki obiad!

Grochówka z kiszoną kapustą
Połączenie klasycznej grochówki z kiszoną kapustą to zupa, którą zapamiętasz na długo! Wypróbuj przepis i sprawdź, jak ta zupa świetnie smakuje.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sos teriyaki
Sos teriyaki to niezwykle smaczny dodatek do dań kuchni japońskiej. To także obowiązkowy

Potrawka z kurczaka z fasolą
Fasola, smażony boczek i kurczak skąpane w aromatycznym sosie curry. Pyszna angielsko-indyjska kompozycja smaków.

Sałatka z batatem
Ta sałatka to bardzo apetyczne połączenie pieczonego słodkiego batata, chrupiącej ciecierzycy i dressingu z orzeźwiającą nutą. Spróbuj, a będziesz do niej wracał!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe lody śmietankowe z kruszonką
Zobacz, jak przygotować wyjątkowy deser! Domowe lody śmietankowe, migdałowa kruszonka i morele zatopione w gorącym syropie cukrowym.

Pieczeń z karkówki z ajwarem
Wyjątkowa pieczeń z kruchej karkówki pieczonej w ajwarze i białym winie. Świetnie sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu, chociaż jest pyszna nie tylko od święta.

Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.