Grillowane ślimaki z indyka • przepis • składniki • przygotowanie
Kuszące grillowane ślimaczki z piersi indyka, skrywające w swym wnętrzu soczyste kawałki mango i plastry szynki.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ALUMINIOWĄ PATELNIĘ
grillową patyczki do szaszłyków (drewniane lub metalowe) Przygotowanie Mango obieramy, połowę owocu kroimy na cienkie plasterki.
DREWNIANE PATYCZKI DO
szaszłyków moczymy w zimnej wodzie.
FILETY MYJEMY, OSUSZAMY,
rozbijamy na płasko, na każdym układamy po jednym plasterku szynki.
OBKŁADAMY PLASTRAMI MANGO
i posypujemy oberwanymi listkami pietruszki.
FILETY ZWIJAMY, KROIMY
w poprzek na kawałki o grubości ok.
1-2 CM I
wbijamy po 3-4 na (osączone) patyczki do szaszłyków.
SKRAPIAMY OLEJEM, DOPRAWIAMY
solą i pieprzem.
SMAŻYMY NA ALUMINIOWEJ
patelni grillowej przez 10-12 minut.
POZOSTAŁY MIĄŻSZ MANGO
miksujemy, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem, curry i sokiem z cytryny.
PODAJEMY JAKO DIP
do szaszłyków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1376,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
344,1 kcal
Tłuszcz
14,4 g
Węglowodany
21,3 g
Błonnik
34,8 g
Białko
34,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!

Shot z kurkumy i imbiru
Łącz kłącza pełne mocy i dbaj o siebie w chłodne miesiące! Przepis Kingi na shot z kurkumy i imbiru to porcja wartościowych składników zawartych w superfoods i cytrusach. Korzystaj z tego, co daje natura!

Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
Ten szybki w przygotowaniu obiad ze świeżych warzyw to kwintesencja lata! Kolorowe składniki, które w połączeniu z aromatycznym sosem z czosnku, cebuli, kurkumy i imbiru nabierają wyjątkowego smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owsianka do lunchboxa
Drugie śniadanie do szkoły będzie ciekawsze, jeśli wprowadzisz do dziecięcego jadłospisu pyszną i ciekawie skomponowaną owsiankę! Sprawdź, jaki pomysł ma na nią Karol Okrasa.

Lody warzywno-owocowe
Smaczny sposób na to, by pokochać warzywa? Lody Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na dwie domowe wersje tego deseru!

Tofu Hasselback z mizerią z mango
Sprawdź przepis na tofu jak z najlepszej restauracji! W towarzystwie domowego sosu ponzu i zaskakującej mizerii z mango – zachwyca z każdym kęsem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pudding brzoskwiniowy
Miękkie brzoskwinie i smak ciasteczek to połączenie, które pokochają dzieciaki, zwłaszcza jeśli przygotują ten pyszny deser razem z Wami!

Kompot z suszu z cytryną
Tradycyjny napój pełen korzennego aromatu i orzeźwiającego smaku cytrusów. Doskonały na święta i na co dzień.

Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
Wariacja na temat klasycznego purée. Dodatek chrzanu i czosnku nadaje mu wyrazisty smak i intensywny aromat.