Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem • przepis • składniki • przygotowanie
Smaczne połączenie zielonych szparagów z delikatną mozzarellą oraz cytrynowym winegretem. Pokochasz ten smak!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY SZPARAGI
Szparagi myjemy, obieramy na jednej trzeciej długości od dołu i odcinamy zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 minut aż będą półtwarde.
PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNOWY WINEGRET
Cytrynę sparzamy. Z połowy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Mozzarellę osączamy i kroimy w plasterki. Pistacje, 2 łyżki soku z cytryny, miód i oliwę z oliwek grubo ucieramy w moździerzu. Doprawiamy skórką z cytryny, pieprzem cytrynowym i solą. Dolewamy 4 łyżki wody z gotowania szparagów.
PODAJEMY SZPARAGI Z MOZZARELLĄ
Szparagi odcedzamy. Układamy na talerzu, rozkładamy na nich mozzarellę i skrapiamy sosem winegret. Posypujemy oberwanymi listkami trybuli i podajemy letnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1209,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
302,3 kcal
Tłuszcz
23,8 g
Węglowodany
7,4 g
Błonnik
15,8 g
Białko
15,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.

Ravioli z mięsem
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!

Tort arbuzowy
Tort z arbuza? Tak! To świetny pomysł, który z powodzeniem zastąpi tradycyjny tort. Wypróbuj go i zaskocz wszystkich nietypowym rozwiązaniem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
Jogurt, miód i orzechy – oto podstawa greckich smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać je w cieście!

Jajka zapiekane w formie na muffiny
Oto przepis dla każdego fana jajek na śniadanie! Pieczone, otulone szynką z dodatkiem papryki i szczypiorku, podane na chrupiącym toście!

Czekośliwka
Czekośliwka, czyli czekoladowo-śliwkowa pasta kanapkowa, o której każdy marzył w dzieciństwie. Teraz możesz przygotować ją w domu, a dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to szybko i bez większego wysiłku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego
Kruche, owsiane ciasto, które upieczesz i pokruszysz na nieregularne kawałki, to świetna baza do eleganckich, sylwestrowych przekąsek. Sprawdź, jak smakują!

Pasta kanapkowa z oliwkami
Zadbaj o urozmaicenie tego, z czym podajesz chleb! Wypróbuj przepis Pauli na aromatyczną pastę z twarogu z dodatkiem oliwek i szczypiorku.

Shake kawowy z lodami czekoladowymi
Na bazie napoju migdałowego przygotujesz przyjemnie chłodzący shake kawowy, który nie tylko doskonale smakuje, ale również stawia na nogi! Podaj go z lodami czekoladowymi – będzie pysznie!