Domowy rosół z makaronem i mięsem z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na esencjonalny rosół z warzywami Freshona!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ROSÓŁ
Kurczaka opłukujemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy wodą i gotujemy, aż woda zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień, zbieramy łyżką cedzakową szumowiny i dodajemy włoszczyznę, posiekaną cebulę, czosnek oraz przyprawy, prócz soli. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny.
GOTUJEMY MAKARON
W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy do miękkości makaron.
DOPRAWIAMY ROSÓŁ I DODAJEMY MIĘSO
Pół godziny przed końcem czasu do rosołu dodajemy sól. Zdejmujemy z gazu i wyjmujemy ugotowanego kurczaka. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do rosołu.
PODAJEMY ROSÓŁ
Makaron przekładamy na talerze, polewamy rosołem. Z wierzchu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1324 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
165,5 kcal
Tłuszcz
0,8 g
Węglowodany
33 g
Błonnik
6,2 g
Białko
6,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to niezwykle interesująca wariacja na temat klasycznego, zielonego pesto. Delikatne liście rzodkiewki świetnie komponują się z oliwą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. Pesto zrobione z liści rzodkiewki to doskonały przykład na kreatywność współczesnych szefów kuchni, którzy gotują w duchu zero waste. Poznaj prosty przepis na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki.

Zupa dyniowa z imbirem
Nic bardziej nie rozgrzewa niż dynia, a imbir jest znany na całym świecie ze swoich właściwości leczniczych. Połącz te składniki i przygotuj pyszną zupę.

Wytrawne dutch baby z jajkiem w koszulce
Klasyczny pofalowany pieczony naleśnik, czyli dutch baby, w wersji wytrawnej! Do tego delikatne jajko w koszulce, aromatyczna szynka szwarcwaldzka i idealne śniadanie gotowe.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana, znana również jako kaszanka ziemniaczana, to jedno z tych tradycyjnych dań, które przywołują na myśl smaki i aromaty domowej kuchni. To popularna potrawa w wielu regionach świata, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. W jaki sposób przygotować to pyszne danie? Poznaj nasz przepis na aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, czyli kiełbasę z ziemniaków, boczku i innych dodatków!

Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?

Bananowiec
Kruchy spód, puszysta masa bananowa i owocowa galaretka – takie pyszne trio składa się na ciasto bananowiec, które przygotujesz bez pieczenia. Wykorzystaj do niego bardzo dojrzałe banany!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
Łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na białą kiełbasę pieczoną z kiszoną kapustą. Wypróbuj!

Naleśniki orkiszowe z miodem
Mąka orkiszowa to podstawa tych pysznych naleśników bez cukru, które przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Podaj je ze świeżymi malinami i miodem!

Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami
Kolorowe i pełne pożywnego farszu papryki najpierw skuszą wyglądem, a później oczarują wyjątkowym smakiem. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.