Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie
Różowe, buraczane muffiny z kozim serem to świetny materiał na sylwestrową przekąskę! Przygotuj je dla gości, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z ŻÓŁTEK
Do jednej miski przekładamy 3 żółtka, do drugiej przekładamy 3 białka. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru, ucieramy na puszystą masę.
UBIJAMY BIAŁKA I ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ MISEK
Do miski z białkami dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy na pianę. Do masy z żółtek i buraków dodajemy pozostałą część rozpuszczonego masła – mieszamy. Dodajemy ubite białka, całość ponownie delikatnie mieszamy.
PIECZEMY MUFFINY
Masę wykładamy do papilotek ułożonych na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym lub w blaszce do muffinek wyłożonej papilotkami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 185-190° C na 25-30 minut.
PODAJEMY MUFFINY
Każdą ciepłą muffinkę dekorujemy 1 łyżeczką kwaśnej śmietany i 1 łyżeczką miodu naturalnego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3424,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
570,7 kcal
Tłuszcz
38,5 g
Węglowodany
41,8 g
Błonnik
2,7 g
Białko
15,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z pulpecikami z łososia
To doskonała propozycja dla najmłodszych, na którą z przyjemnością skuszą się także dorośli! Pełna aromatycznych warzyw, z dodatkiem genialnych pulpecików. Koniecznie przygotuj tę zupę dla swoich bliskich!

Rosyjska sałatka warstwowa
Przygotuj sałatkę z mnóstwem warzyw, śledziem i majonezowym dressingiem. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole!

Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
Pyszny i prosty w przygotowaniu deser – kandyzowane pomarańcze w gorzkiej czekoladzie. Sprawdź, jak smakują!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura czereśniowa z nasionami chia
Czereśnie to owoce, których wyczekujemy cały rok! Zobacz, jak zachować ich smak na dłużej, przygotowując słodką konfiturę z nasionami chia!

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!

Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
Prosty przepis rodem z Niemiec na chrupiące i jednocześnie soczyste piersi kurczaka duszone z jabłkami oraz kapustą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
Świetny dodatek do dań obiadowych – fasolka z pysznym masełkiem z dodatkiem żurawiny, szczypiorku i otartej skórki z cytryny.

Pastrami z warzywami
Duże kawałki pastrami, pysznych ziemniaków, cudownej fasolki edamame i innych doskonale komponujących się ze sobą składników to przepyszne danie w stylu amerykańskim. Poznaj je bliżej i zachwyć się jego smakiem.

Herbaciane paluszki
Łatwe w wykonaniu kruche ciasteczka z dodatkiem roztartej w moździerzu herbaty!