Zupa piwna z bekonem • przepis • składniki • przygotowanie
Propozycja przeznaczona nie tylko dla fanów złocistego trunku – pyszna zupa na bazie kurczaka podawana z grzankami.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BOCZEK KROIMY
na cienkie paseczki i podsmażamy w garnku o grubym dnie, aż stanie się chrupiący.
WYJMUJEMY BEKON Z
garnka, zostawiając wytopiony tłuszcz.
WRZUCAMY POKROJONY W
plasterki czosnek, smażymy do zrumienienia i dodajemy do boczku.
PIERŚ KURCZAKA OCZYSZCZAMY
i kroimy na drobne kawałki.
WRZUCAMY DO GARNKA,
w którym smażył się boczek (w razie potrzeby dodajemy odrobinę masła).
SMAŻYMY, MIESZAJĄC OD
czasu do czasu, aż nabierze złotego koloru.
WYJMUJEMY KURCZAKA I
dodajemy go do usmażonego boczku.
DO GARNKA DODAJEMY
pozostałe masło, a gdy się roztopi, dodajemy mąkę, pieprz cayenne i słodką paprykę.
MIESZAMY RAZEM, DODAJEMY
piwo, bulion oraz śmietanę.
MIESZAMY RAZEM I
doprowadzamy do wrzenia.
SER EMENTALER TRZEMY
na tarce, dodajemy do gotującej się zupy.
MIESZAMY, AŻ SER
się roztopi i zupa nabierze jednolitej konsystencji.
DODAJEMY KURCZAKA ORAZ
boczek i całość gotujemy jeszcze około 10-15 minut.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem.
JAK PODAWAĆ ZUPĘ
podajemy udekorowaną szczypiorkiem oraz grzankami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2246,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
561,6 kcal
Tłuszcz
30,6 g
Węglowodany
10,8 g
Błonnik
38,2 g
Białko
38,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Naleśniki z pstrągiem i gruszką
Zobacz, jak przygotować naleśniki z dodatkiem gruszki i wędzonego pstrąga. Smakują wyśmienicie!

Faszerowany kurczak pieczony w całości
Dla całej rodziny, która uwielbia spotkania przy wspólnym stole – pełen ziołowych aromatów i domowych smaków kurczak pieczony w całości! Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Kanapki do pracy
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny posiłek do pracy? Spróbuj naszego przepisu na bajecznie pyszne kanapki z wędliną drobiową, pesto i cheddarem! Uwierz nam — jak raz ich spróbujesz, nie będziesz już chciał jeść nic innego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem z borowików
Przepis na prosty i bardzo smaczny krem z borowików. Najlepsza zupa grzybowa jaką kiedykolwiek jadłeś – odwiedź Kuchnię Lidla i przekonaj się sam!

Hreczanyki z wegańską okrasą
Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!

Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
Dzieci uwielbiają paluszki rybne. W tym wydaniu smakują wybornie. Delikatny łosoś i świeża sałatka to duet doskonały.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wigilijny makowiec
Przygotuj makowiec z dodatkiem orzechów, rodzynek i nutą pomarańczy! Doskonale smakuje oblany lukrem.

Zupa solferino
Zupa Solferino, znana także jako pomidorówka w stylu włoskim, to wykwintne danie, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Zupa ta charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem pomidorów, wzbogaconym o aromatyczne zioła i inne ciekawe dodatki. Tradycyjnie podawana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, zupa Solferino jest idealnym wyborem na lekki, ale sycący posiłek.

Noworoczne orzeźwienie
Chrupiąca kruszonka i pianka cytrynowa tworzą pyszne połączenie, które osłodzi każdą zabawę sylwestrową!