Zupa kukurydziana z cukinią i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa kukurydziana to pyszne i rozgrzewające danie, które zdobyło niejeden żołądek. Sprawdź jej nową odsłonę z dodatkiem cukinii i chrupiących skwarków z boczku.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY BOCZEK
Boczek kroimy w kostkę i przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie podsmażamy go, bez pokrywy, używając programuprzypiekanie / temperatura 130°C / czas 14 minut / obroty 1. Gotowy boczek przekładamy do miseczki.
SIEKAMY SZALOTKĘ
Szalotkę kroimy w ćwiartki i przekładamy do pojemnika miksującego. Cebulę rozdrabniamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5.
SIEKAMY CUKINIĘ I DYMKĘ
Cukinię kroimy w kostkę o boku 2 cm, a dymkę na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki dodajemy do pojemnika miksującego z szalotką i całość rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Do rozdrobnionych warzyw dodajemy masło i kukurydzę. Całość podsmażamy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując programprzypiekanie / czas 5 minut / temperatura 120°C / obroty 1.
GOTUJEMY I BLENDUJEMY ZUPĘ
Do pojemnika miksującego wlewamy ciepły bulion i całość gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 10 minut / obroty w lewo.Po tym czasie odlewamy ok. 600 ml zupy, a resztę blendujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 10.
PODAJEMY ZUPĘ
Do zmiksowanej zupy wlewamy odlaną wcześniej zupę, dodajemy szpinak i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość ponownie gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 5 minut / obroty w lewo. Gotową zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, podsmażonym boczkiem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1252,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
313,1 kcal
Tłuszcz
22,8 g
Węglowodany
18,9 g
Błonnik
2,8 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grochówka wojskowa
Klasyczna grochówka w wojskowym wydaniu! Musisz jej spróbować.

Sos ranczerski
Sos ranczerski to dodatek, który pasuje niemal do wszystkiego — od sałatek, przez przekąski, aż po grillowane mięsa. Jego kremowa konsystencja i ziołowy aromat sprawiają, że trudno się mu oprzeć. Jeśli szukasz idealnego dodatku, który podkręci smak Twoich potraw, ten sos ranczerski na pewno spełni Twoje oczekiwania!

Lizaki czekoladowo-truskawkowe
Czekolada i truskawki to duet doskonały! Połącz je w słodki deser dzięki przepisowi Pawła na lizaki czekoladowo-truskawkowe. Smakują każdemu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczona makrela w chlebku pita
Masz ochotę na wyjątkową przekąskę w adriatyckim stylu? Pieczona makrela na chlebku pita z ajwarem, zielonym ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi sprawdzi się idealnie.

Mozzarella sticks - mozarella panierowana
Z zewnątrz: chrupiąca panierka, w środku: rozpływający się w ustach ser. Tak przygotowana mozzarella, podana z sosem z suszonych pomidorów, będzie idealną sylwestrową przekąską!

Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z sosem blue cheese
Wyrazisty sos na bazie sera, świeże zioła i lekkie warzywa – połącz je ze sobą w prostym i pysznym daniu z makaronem według Karola! To przepis na domową ucztę w stylu włoskim!

Truskawkowo-serowe trufelki
Mała przekąska dla łasuchów i fanów truskawkowego smaku – delikatny twarożek z owocową nutą w połączeniu z herbatnikami.

Proziaki – przepis
Podkarpackie, malownicze regiony Polski, kryją w sobie bogactwo tradycji kulinarnych, które przetrwały wieki. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań są proziaki. Małe, smaczne placki przygotowywane z mąki, jajek, kwaśnego mleka i sody oczyszczonej cieszą podniebienia mieszkańców Podkarpacia oraz turystów poszukujących autentycznych doznań kulinarnych.