Gorąca korzenna czekolada • przepis • składniki • przygotowanie
Coś na słodką rozgrzewkę, czyli gorąca czekolada pachnąca cynamonem i goździkami, udekorowana bitą śmietaną.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOŹDZIKI ROZCIERAMY W
moździerzu na pył.
ŁĄCZYMY Z
cynamonem.
W RONDELKU Z
grubym dnem rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę z 3 łyżkami mleka (cały czas mieszając).
NASTĘPNIE STOPNIOWO DODAJEMY
pozostałe mleko, miód oraz przyprawy i mieszamy do połączenia składników.
PODGRZEWAMY DO MOMENTU,
aż czekolada będzie gorąca (lecz nie wrząca).
DODAJEMY MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ
i mieszamy do zgęstnienia czekolady.
PRZELEWAMY DO
kubków.
JAK PODAWAĆ ŚMIETANKĘ
ubijamy na sztywno i nakładamy na wierzch gorącej czekolady.
DEKORUJEMY CYNAMONEM.:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1089,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
272,4 kcal
Tłuszcz
17,8 g
Węglowodany
23,3 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nerkowce w kruchym karmelu (cashew brittle)
Co zrobić, aby nerkowce chrupały jeszcze bardziej? Zatopić je w pysznym karmelu! Sprawdź przepis Kingi na prostą i pyszną karmelową przekąskę.

Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora

Sernik dyniowy
Pyszny i puszysty sernik dyniowy z dodatkiem aromatycznego cynamonu, czyli idealne ciasto na jesień! Przygotuj ten przepis Pawła i zaskocz bliskich nowym smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie pralinki orzechowe z czekoladą
Poznaj sposób Kingi na wegańskie pralinki z domowego kremu orzechowego, orzechów laskowych w czekoladowej polewie!

Karpatka fit
Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.

Kruche pierniczki
Pachnące świętami, delikatne i niezwykle kruche pierniczki, które idealnie sprawdzą się w każde Boże Narodzenie. Skuś się na ich przygotowanie i przekonaj się, jak świetnie smakują.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków
Panierowany bakłażan w chrupiącej panierce podany z mizerią z kiszonych ogórków to idealny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. W dodatku korzystając z przepisu Kingi, usmażysz go bez grama tłuszczu!

Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.

Jajka na miękko
Jajka to jedne z podstawowych składników kulinarnych — ich wartość jest właściwie niepodważalna. Jajka można dodawać do potraw i wypieków jako środek spulchniający, ale równie często podaje się je jako samodzielne danie, gotując na wiele różnych sposobów. Jednym z tych najpopularniejszych jest przepis na jajka na miękko.