Żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne, kruche i pełne smaku. Przygotuj soczyste żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej według Karola Okrasy.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY ŻEBERKA
Żeberka dokładnie posypujemy solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą z obu stron. Liście laurowe i gałązki rozmarynu rozkładamy na powierzchni żeberek. Na blacie rozkładamy kolejno folię aluminiową oraz papier do pieczenia i polewamy olejem. Żeberka również polewamy olejem i przekładamy na papier do pieczenia. Owijamy je dokładnie najpierw papierem, a następnie folią aluminiową. Następnie dusimy na grillu pod przykryciem, nie bezpośrednio nad ogniem, około 1,5–2 godziny.
PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Patelnię mocno rozgrzewamy. Do kielicha blendera dodajemy miód, pomidory pelati, papryczkę chili, ocet, sól, łyżeczkę pieprzu, olej, ketchup i suszone śliwki. Całość miksujemy na gładko. Pod koniec miksowania dodajemy odrobinę wody.
GRILLUJEMY ŻEBERKA
Żeberka wyjmujemy z folii, ściągamy liście laurowe i rozmaryn. Następnie przekrawamy żeberka na pół i smarujemy glazurą z jednej strony. Układamy na grillu stroną bez glazury i grillujemy 2-3 minuty, następnie ponownie smarujemy glazurą i dalej grillujemy. Czynność powtarzamy jeszcze kilkukrotnie. Kolejną porcję glazury nakładamy dopiero po przypieczeniu się poprzedniej.
PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Składniki salsy bardzo drobno siekamy, dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny. Dolewamy olej i doprawiamy solą. Salsę układamy na żeberkach i podajemy danie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2058,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
514,5 kcal
Tłuszcz
25,9 g
Węglowodany
30,3 g
Błonnik
2,7 g
Białko
42,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Proteinowe gofry owsiane
Szukasz pomysłu na fitśniadanie na słodko? Dłużej nie musisz! Wypróbuj ten przepis na proteinowe gofry z płatków owsianych z dodatkiem waniliowej odżywki białkowej.

Smażony seler z boczkiem i migdałami
Seler to nie tylko jeden ze składników warzywnego bulionu. Świetnie smakuje również smażony. Spróbuj połączenia z boczkiem i migdałami – na purée.

Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
Ziemniaki z twarogiem, a do tego makrela? Karol lubi zaskakiwać, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis! Danie grillowe inne niż wszystkie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ryba w occie
Szukasz przepisu na pyszną rybę w occie, która zdobędzie uznanie sympatyków tradycyjnych smaków? Spróbuj ryby z naszego przepisu! Ryba z wyrazistą, octową marynatą, tworzy kompozycję pełną aromatu. Z nami stworzysz ją błyskawicznie!

Fondue serowe
Fondue to prawdziwy rytuał! Przygotuj go w wersji wytrawnej – wino, sery i doskonałe dodatki. To prawdziwa uczta dla Twoich kubków smakowych!

Zielone tosty francuskie
Wypróbuj nietypowy pomysł na zielone tosty francuskie, które zaskakują nie tylko kształtem, ale także smakiem! Świetny przepis na leniwe, sobotnie śniadanie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
Połącz polską i grecką kuchnię! Pierogi z krewetkami, szpinakiem i serem feta sprawdzą się nie tylko od święta!

Pizzo-burger
Masz ochotę na burgera i pizzę jednocześnie? DG pokaże Ci sposób, jak te dwa dania połączyć w jedno!

Barszcz z uszkami
Nie ma Świąt bez barszczu! Zainspiruj się przepisem Elisabeth Dudy na barszcz z uszkami!